Політика
В Україні суди почали надсилати повістки та виклики через Viber

В Україні суди почали надсилати повістки та виклики через Viber

З 15 лютого 2023 року на додачу до вже традиційних SMS-повідомлень Держпідприємство «Інформаційні судові системи», що належить до сфери управління Державної судової адміністрації України, розширило способи надсилання судових повісток і викликів у вигляді електронних повідомлень.

Про це повідомляє пресслужба ДСА України.

«Реалізація цієї спільної ініціативи ДП «ІСС» і Державна судова адміністрація України у повній мірі відповідає вимогам процесуального законодавства та спрямована в першу чергу на економію коштів бюджету», - пише пресслужба.

Середня вартість відправки однієї повістки для суду буде значно нижчою, оскільки для відправки однієї повістки за допомогою Viber потрібне лише одне повідомлення (проти 5-6 SMS-повідомлень в середньому та 15 як максимум).

Алгоритм дій: за замовченням, система документообігу намагається відправити повістку через месенджер, в разі неможливості такої відправки, повістка відправляється як SMS.

«З 00:01 до 12:00 15 лютого на месенджер Viber доставлено 60% повісток – з тих, які за згодою учасників судового процесу направляються у вигляді електронних повідомлень. Завдяки цьому, за перші півдня роботи нового сервісу економія для судів (а значить, і для держбюджету) понад 5 тис. грн. або 42%. Можливо, цифри поки що не надто вражаючі, але це лише початок. Маю абсолютне переконання, що у подальшому активне використання цього та всіх інших (наприклад: особистий кабінет електронного суду чи мобільний застосунок Дія), більш економних, способів доставки повісток принесе дуже швидку і відчутну економію Україні», - зазначив виконувач обов'язків генерального директора Микола Козлов.

На думку Миколи Козлова на користь економічного ефекту електронних каналів комунікації свідчить і той факт, що якщо всі повістки, «які сьогодні за півдня були доставлені у вигляді електронних повідомлень, направити регулярною поштою, то це би обійшлось бюджету у 23 (!) рази дорожче, і замість 7 тис. грн. це б коштувало 160 тис. грн».

«Потенціал очевидний. Тому ми закликаємо всіх учасників судового процесу віддавати перевагу електронній комунікації з судом, а суди – бути більш рішучими у застосуванні цифрових технологій!», - повідомила пресслужба ДСА України.

Читайте також: «Ігри Нескорених»: В Україні відкрили реєстрацію на відбір до національної збірної Invictus Games-2023;

Залізничні вокзали Дніпра, Запоріжжя та ще 9 міст України отримали зручні поїлки для тварин;

Штраф – 3,5 тис. грн.: Від сьогодні і по 31 березня в Україні заборонено ловити щуку;

2023-02-16 14:00:00
true
Відео Дня









Архів Новин