Блог Права Дарьи Аккерман
Працівник часто запізнюється. Які міри може прийняти роботодавець

Працівник часто запізнюється. Які міри може прийняти роботодавець

 

Відповідно до ст. 139 КЗпП України працівники зобов'язані працювати чесно і сумлінно, своєчасно і точно виконувати розпорядження власника або уповноваженого ним органу, додержувати трудової і технологічної дисципліни, вимог нормативних актів про охорону праці, дбайливо ставитися до майна власника, з яким укладено трудовий договір.

Статтею 142 КЗпП України передбачено, що трудовий розпорядок на підприємствах, в установах, організаціях визначається правилами внутрішнього трудового розпорядку, які затверджуються трудовими колективами за поданням власника або уповноваженого ним органу і виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) на основі типових правил.

Отже, якщо працівник запізнюється на роботу - це порушення трудової дисципліни і невдоволення роботодавця у такому випадку є цілком виправданими.

Які заходи може вжити роботодавець до такого працівника?

За порушення трудової дисципліни до працівника може бути застосовано тільки один з таких заходів стягнення: 
догана або звільнення.
Законодавством, статутами і положеннями про дисципліну можуть бути передбачені для окремих категорій працівників й інші дисциплінарні стягнення. Це передбачено ст. 147 КЗпП України.

Тобто, за перше запізнення можно оголосити догану працівнику, а якщо це повториться - звільнити.

Застосувати стягнення за спізнення можна відразу після виявлення проступку, але не пізніше місяця з дня його виявлення і шести місяців із дня його вчинення (ст. 148 КЗпП України).

Штрафи застосовувати до працівника за запізнення не можна, це незаконно. Лише догана або звільнення ⤴️

Проте, врахуйте, що протягом строку дії дисциплінарного стягнення заходи заохочення до працівника не застосовуються. А тому, працівник не буде отримувати премій за виконання важливих завдань, одноразових заохочень та ін. Проте щодо питання позбавлення працівника щомісячних виробничих премій у випадку порушення трудової дисципліни - це потрібно передбачити у Положенні про преміювання.

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВА БЛОГ ПРАВА

 

 

2021-02-14 11:01:00
true
Відео Дня









Архів Новин