Блог Права Дарьи Аккерман
Звільнення працівника за розкрадання майна

Звільнення працівника за розкрадання майна

 

Відповідно до норм КЗпП України, однією із підстав розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу є - вчинення працівником за місцем роботи розкрадання (в тому числі дрібного) майна власника, встановленого вироком суду, що набрав законної сили, чи постановою органу, до компетенції якого входить накладення адміністративного стягнення або застосування заходів громадського впливу.

Важливо! Вина повинна бути доведена і встановлена, вироком суда або адмінпостановою. 

За здійснення розкрадання законодавством передбачено адміністративну відповідальність (ст. 51 КпАП) та кримінальну відповідальність (ст. 185 — 191 ККУ).

Якщо, працівник на підприємстві здійснив дрібне розкрадання (у 2020 році це 210,20 грн.) - протокол про адміністративне правопорушення може скласти власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган самостійно або викликати органи внутрішніх справ для фіксування правопорушення (ст. 255 КУпАП).
Якщо, працівник здійснив розкрадання, що не відноситься до дрібного - то тут обов'язково потрібно викликати органи органи внутрішніх справ.

З підстави розкрадання майна трудовий договір може бути розірвано власником не пізніше одного місяця з дня набуття чинності вироком суду або постанови про накладення адміністративного стягнення чи заходів громадської дії, не враховуючи часу звільнення працівника від роботи у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю або перебуванням його у відпустці.

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВА БЛОГ ПРАВА

 

 

2020-12-15 11:01:00
true
Відео Дня









Архів Новин