Блог Права Дарьи Аккерман
Зміна або скасування заповіту

Зміна або скасування заповіту

 

Відносини між родичами деколи складаються по різному. Різні життєві обставини, непорозуміння та інше. І це безумовно право заповідача змінити або взагалі скасувати заповіт.

Згідно із нормами цивільного законодавства, заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті.

Статтею 1254 ЦК України передбачено, що заповідач має право у будь-який час внести до заповіту зміни. 
Заповідач має право у будь-який час скасувати заповіт.
Заповідач має право у будь-який час скласти новий заповіт. Заповіт, який було складено пізніше, скасовує попередній заповіт повністю або у тій частині, в якій він йому суперечить.
Кожний новий заповіт скасовує попередній і не відновлює заповіту, який заповідач склав перед ним.

Якщо новий заповіт, складений заповідачем на випадок його смерті, був визнаний недійсним, чинність попереднього заповіту не відновлюється, крім випадків, встановлених статтями 225 і 231 Цивільного кодексу України, а саме:
- заповіт було визнано недійсним внаслідок його вчинення особою, яка не усвідомлювала значення своїх дій та не могла керувати ними;
- заповіт було вчинено під впливом насильства (тобто за відсутності презумпції волі заповідача).

Скасування заповіту, внесення до нього змін провадяться заповідачем особисто.

Для того, аби змінити або ж взагалі скасувати заповіт, особа має подати відповідну заяву, складену у довільній формі. Справжність підпису на цьому документі має бути нотаріально засвідченою.

Законодавство не зобов’язує звертатись за скасуванням заповіту саме до того нотаріуса, в якого відбулось його посвідчення – особа має право звернутися до будь-якого приватного нотаріуса або будь-якої державної нотаріальної контори.

Нотаріус, якому під час посвідчення заповіту стало відомо про наявність раніше складеного заповіту, повідомляє про вчинену нотаріальну дію державний нотаріальний архів, нотаріуса чи орган місцевого самоврядування, де зберігається примірник раніше посвідченого заповіту.

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВАБЛОГ ПРАВА

 

2020-10-01 11:01:00
true
Відео Дня









Архів Новин