Енциклопедія медицини Життя
Життя з кардіостимулятором: поради пацієнтам та відповіді на найпоширеніші питання

Життя з кардіостимулятором: поради пацієнтам та відповіді на найпоширеніші питання

Нещодавно ми публікували статистику захворюваності на серцево-судинні хвороби. Виявилося, що цифри доволі сумні: в Дніпропетровській області найвищий рівень смертності від серцево-судинних захворювань (ССЗ) серед людей віком 30-69 років. Серед головних причин такої високої смертності в тому числі медики  називають погану інформованість населення та те, що люди звертаються із первинними симптомами до лікарів дуже рідко – терплять біль роками, а потім – хвороба розвивається та стає хронічною.

Тож, тепер ми розповідатимемо нашим читачам про види ССЗ, про профілактику та лікування. Слідкуйте за наступними матеріалами.

В цьому матеріалі ми розповімо про електрокардіостимулятори та дамо відповіді на найбільш розповсюджені запитання щодо них. Якщо Вам чи Вашим близьким рекомендовано або вже встановлено штучний водій ритму - наступна  інформація буде для вас корисною.

Висвітлити тему нам допомогла лікар-кардіолог Дніпропетровського обласного клінічного центру діагностики та лікування Катерина Перепелиця.

Основна задача електрокардіостимулятору - це збереження життя пацієнта та покращення його якості шляхом забезпечення регулярного серцебиття. Але він не лікує безпосередньо серцеві захворювання та причину порушення ритму, тому комплексна терапія включає в себе і прийом призначених вам медичних препаратів.

Які види електрокардіостимуляторів існують?

Сучасні електрокардіостимулятори мають розмір кишенькового годинника, і можуть стимулювати до 3х камер серця. Відповідно до кількості камер розрізняють одно-, двох-, та трьохкамерні стимулятори. Вид кардіостимулятора, який вам буде рекомендовано - визначає лікар індивідуально.

Як проходить операція?

Операції зі встановлення електрокардіостимулятора проводяться у нашому центрі щоденно, під місцевим знеболенням, і тривають від 30 хвилин до  2х годин.

Штучний водій ритму розміщується під шкірою у підключичній ділянці, а електроди через вену заводять у камеру серця. 

Після операції пацієнт може залишатись у стаціонарі від декількох годин до кількох днів за індивідуальними показами.

Чи є ризики ускладнень встановлення кардіостимулятора?

Як і у випадку з будь-яким хірургічним втручанням, рідко, але існують ризики ускладнень, пов'язаних з імплантацією кардіостимулятора, але вони є контрольованими.

Що відбувається після операції?

Після операції Вам потрібно чітко дотримуватись рекомендацій лікаря:

- Зберігати рану чистою та сухою, і у визначений  термін зняти пов'язку.

- Не допускати прямого тиснення на кардіостимулятор, не лягати животом до низу, не переміщувати стимулятор під шкірою.

- Перші 4 тижні робити лише помірні  рухи рукою ближчою до кардіостимулятора та не підіймати її вище рівня плеча.

Якщо Ви помітили появу ознак запалення післяопераційної рани, а саме почервоніння, набряк, підвищення температури, біль або появу виділень з неї -  зверніться до лікаря у найближчий час.

Як відбувається післяопераційне спостереження?

При виписці з лікарні Вам обов'язково  призначать строки наступних контрольних візитів, протягом яких за допомогою спеціального пристрою "програматора",  ми проведемо аналіз функціонування кардіостимулятора та електродів,  отримаємо інформацію про частоту роботи кардіостимулятора, про стан батареї, та скорегуємо налаштування.

Як дізнатися, коли розрядився акумулятор кардіостимулятора?

Термін служби батареї електрокардіостимулятора залежить від певних факторів, і зазвичай складає 5-10 років. Але стимулятор не припиняє свою роботу раптово, старіння батареї відбувається досить повільно, і при дотриманні рекомендованих візитів до лікаря, часу для планування заміни більше ніж достатньо.

Зміна батареї відбувається також хірургічним шляхом: на місце старого кардіостимулятора встановлюється новий. А електроди, за умови їх правильної роботи,  зазвичай, залишаються попередні.

Чи можна займатись спортом?

Штучний водій ритму має допомогти вам вести повноцінне життя, і, у більшості випадків, він не обмежує Ваше дозвілля. Однак грубих контактних видів спорту краще уникати.

Чи можна користуватися електроприладами?

Ви маєте знати, що певні види електромагнітної енергії дійсно можуть створювати перешкоди та порушувати роботу вашого кардіостимулятора.

Якщо Ви працюєте з важким електричним обладнанням - повідомте про це лікаря.

На робочих місцях, наприклад, зі зварювальним обладнанням або потужними моторно-генераторними системами, рекомендується знаходитися на достатній відстані від них.

При проходженні охоронних систем та металодетекторів - намагайтеся не затримуватись біля них.

Побутові ж прилади та офісне обладнання у справному стані загалом безпечне для використання. Це і мікрохвильові печі, блендери, електричні ковдри, телевізори, комп'ютери, пральні машини та інше.

Біьшість медичного обладнання також не порушує роботу штучного водія ритму, але обов'язково попереджайте лікарів про наявність у вас кардіостимулятору, тому що є певні обмеження, наприклад, щодо проведення терапевтичного опромінення, дистанційної  літотрипсії, чи магнітно резонансної томографії (мрт).

Як користуватися мобільним телефоном?

І найчастіше запитання - з приводу використання мобільного телефону.

Наразі компанії - виробники кардіостимуляторів встановлють спеціальні фільтри, щоб запобігти перешкодам від мобільних пристроїв.

Але деякі сучасні смартфони або, наприклад, "розумні годинники", мають сильний магніт, що може вплинути на роботу кардіостимулятора.

Для безпеки, рекомендуємо носити мобільний телефон у кишені або сумці нижче поясу, а при розмові краще тримати з протилежної сторони, аби він не знаходився безпосередньо поряд із штучним водієм ритму.

В нашому матеріалі ии спробували ознайомити вас із загальними питаннями щодо електрокардіостимуляторів.  А більш повні рекомендації та точну інформацію про саме Ваш шутчний водій ритму ви зможете отримати у свого лікаря.

Слідкуйте за своїм здоровʼям та не забувайте відвідувати лікаря!

Читайте також: 

Дніпропетровщина – лідер за смертністю від серцево-судинних захворювань через низьку інформованість населення;

В Дніпропетровській області найвищий рівень смертності від серцево-судинних хвороб серед людей віком 30-69 років;

Дніпропетровщина бʼє на сполох: кількість хворих на туберкульоз найвища в Україні.

2023-04-21 14:30:00
true
Відео Дня









Архів Новин