Блог Права Дарьи Аккерман
Жарти з номерами екстрених служб

Жарти з номерами екстрених служб

 

Шановні батьки, у зв’язку з додатковими канікулами у навчальних закладах, вважаємо за необхідне нагадати своїм дітям, що телефони виклику екстрених служб «101» або «102», «103» - перші і найважливіші телефони, які повинна знати кожна людина. Від цього знання залежить життя, і не тільки власне. 

Але, іноді цей важливий номер стає інструментом для пустощів.

Оперативні служби зобов’язані реагувати на будь-яке повідомлення. Адже ніхто не може дати стовідсоткової гарантії, що воно помилкове. Пожежники і рятувальники, поліцейські, лікарі не жартують людськими життями і повинні перевірити, перш ніж зможуть з повною впевненістю сказати, що людям нічого не загрожує.


Помилковий виклик задає фахівцям МНС та Національної поліції зайву роботу і призводить до безглуздої експлуатації техніки. Крім того, поки фахівці перевіряють помилковий виклик, їх допомога можливо буде потрібно людям, що потрапили в справжню біду.


Іноді помилковий виклик стає результатом неорганізованого дитячого дозвілля. Дитина викликає пожежні машини просто «від нічого робити» і радіє, коли по його дзвінку прилітає кілька авто з бійцями МНС та яскраві автомобілі патрульної поліції .

Діти до 14 років звільнені від відповідальності за неправдиве повідомлення, однак цю відповідальність несуть їхні батьки.

Статтею 259 Кримінального кодексу України передбачено, що свідомо неправдиве повідомлення про погрозу безпеки громадян, знищення або ушкодження об’єктів власності, що карається штрафом від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до п’яти років, теж саме діяння, якщо воно спричинило тяжкі наслідки або вчинене повторно, - карається позбавлення волі на строк від двох до семи років. 


Статтею 183 Кодексу України про адміністративні правопорушення встановлено, що свідомо хибний виклик спеціальних служб веде за собою штраф від 3 до 7 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.
Крім того, в судовому порядку із жартівників можуть бути стягнуті всі матеріальні витрати, які понесли служби екстреного реагування. А це не мало! Наприклад, сума матеріальних витрат при відпрацюванні неправдивого повідомлення про вибуховий пристрій, закладений у будівлі одного з торгових центрів, тільки для служби порятунку та Національної поліції може складати близько 100 тисяч гривень.

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВАБЛОГ ПРАВА

 

2020-10-16 11:01:00
true
Відео Дня









Архів Новин