Війна в Україні Економіка Політика
Замість «Народних Байрактарів» фонд Сергія Притули придбав супутник за 600 млн.грн.: «РЕПОРТЕР» звернувся до Фонду з офіційним запитом

Замість «Народних Байрактарів» фонд Сергія Притули придбав супутник за 600 млн.грн.: «РЕПОРТЕР» звернувся до Фонду з офіційним запитом

В військовий час, коли кожен громадянин намагається робити все на підтримку своєї держави, кожного дня вболіває за країну, суспільство особливо пильно слідкує за роботою волонтерів та всіх, хто допомагає військовим та нашій державі.

Всі працівники «РЕПОРТЕРУ» намагаються робити все можливе задля підтримки України, допомагають коштами та інформаційно, аби наблизити Перемогу України. Ми кожного дня тримаємо інформаційний фронт, підтримуємо фінансово наших захисників та волонтерів.

Проте існують і ті, хто користується ситуацією, яка склалася в країні, займаються зборами коштів, які ніколи не дійдуть до адресантів. Існують безліч «фондів» та «волонтерів», які збирають із людей кошти, проте вони – звичайні шахраї.

В нинішних умовах надважливо бути чесними, задовольняти потреби суспільства в отриманні правдивої та достовірної інформації, надавати звіти щодо отримання та витрат коштів, які спрямовуються на допомогу нашій країні. Редакція нашого Інформаційного бюро усіляко підтримує ініціативи щодо подолання спільного ворога в особі країни-терориста та максимально намагається висвітити об’єктивну інформацію щодо ходу війни.

Ми неодноразово підтримували поважні фонди та волонтерські організації. Серед них – «Благодійний Фонд Сергія Притули». Наразі до питання придбання Фондом на кошти, забрані та передані благодійниками, супутника вартістю 600 млн.грн., прикута особлива увага.

Нагадаємо, 25 червня закінчився збір коштів на проект фонду Сергія Притули "Народний Байрактар". На проекті зібрали понад 600 млн. грн. Після переговорів із Міноборони було ухвалено рішення купити для Збройних сил України супутник.  Проте, новина відносно купівлі супутника на зібрані 600 млн. грн досить неоднозначно була сприйнята суспільством.

Очільником Благодійної організації, Сергієм Притулою у відеозверненні та на офіційних сторінках у соціальних мережах повідомлено, що зібрані кошти у так званому проекті «Народний Байрактар» витрачено на придбання супутнику компанії ICEYE та доступу до бази даних сузір’я супутників більше ніж на рік.

Також у зверненнях було зазначено, що «Передбачена подальша перереєстрація супутника у відповідних реєстрах на Україну. Це юридична процедура, яка займає певний час, адже потребує дотримання необхідних норм, внесення змін до реєстрів тощо.».

Будь-якої інформації про те, хто в особі держави Україна буде власником означеного супутника, та яка саме сума коштів витрачена «Благодіним Фондом Сергія Притули» на його придбання, не повідомлено.

До постановленого питання зараз прикута особлива увага, оскільки до проекту «Народний Байрактар» долучилося безліч людей, в тому числі і працівники нашого Інформаційного бюро.

Ми, працівники інформаційного бюро «Репортер», звернулись до «Благодійного Фонду Сергія Притули» із офіційним запитом щодо надання інформації стосовно придбання (або оренди) зазначеного супутнику компанії ICEYE та доступу до бази даних сузір’я супутників більше ніж на рік.

Мета нашого запиту – надати громадянам України актуальну та достовірну інформацію щодо витрат коштів, зібраних благодійниками та переданих Фонду на придбання зазначеного супутника.

Редакцією нашого інформаційного бюро в межах журналістського розслідування було запропоновано «Благодійному Фонду Сергія Притули» зі свого боку використати можливості REPORTER.UA та відповідно до ст. 5, 6, 13 Закону України «Про доступ до публічної інформації», статей 5, 6 Закону України «Про інформацію», надати наступну інформацію:

  • повідомити інформацію відносно того, чи з боку нашої Держави відбулося укладання угоди про купівлю означеного Вами супутника у власність чи відбулося укладання договору оренди такого супутника із наданням нашій Державі доступу до бази даних сузір’я супутників;
  • повідомити, яка юридична особа уклала угоду з компанією ICEYE щодо придбання супутнику, про який Вами заявлено, із наданням підтверджуючих документів;
  • повідомити хто в подальшому буде балансоутримувачем означеного Вами супутнику протягом усього його терміну функціонування на орбіті;
  • повідомити, із наданням підтверджуючих документів, яка сума коштів із зібраних  600 млн. грн була витрачена на придбання зазначеного супутнику.

У будь-якому разі, надані «Благодійним Фондом Сергія Притули» у відповідь на цей запит документи та інформація будуть висвітлені в рамках журналістських статей на офіційних сторінках в мережі Internet, соціальній мережі Facebook та Telegram-каналі, із наданням оціночного судження авторів матеріалу.

Про деталі цієї справи «РЕПОРТЕР» буде розповідати у наступних матеріалах.

2022-08-26 13:30:00
true
Відео Дня









Архів Новин