Блог Права Дарьи Аккерман
Закордонний паспорт дитини

Закордонний паспорт дитини

Закордонний паспорт дитини 

 

Раніше для перетину кордону з дітьми їх вписували в закордонний паспорт батьків. У 2015 році відбулися зміни, відтак постала необхідність оформлювати для дітей власний закордонний паспорт. Такий документ можна виготовити малюку, починаючи з народження. Дійсний дитячий закордонний паспорт протягом 4 років. І лише з 16 років паспорт оформлюється вже на 10 років.
Основна відмінність таких паспортів - у біометричній складовій: сканування відбитків пальців роблять тільки дітям, яким виповнилося 12 років. Тому з цього віку дитину обов'язково потрібно брати з собою і при подачі документів, і при видачі паспорта.
Для оформлення закордонного паспорта дитині ви можете звернутися до будь-якого територіального підрозділу міграційної служби, не обов’язково за місцем реєстрації. Підлітки старше 16 років можуть приходити самостійно, а до 16-ти - з одним із батьків (усиновлювачів), опікунів, піклувальників або інших законних представників. Зараз не потрібно дозволу від другого з батьків і його документи. Також не потрібно документів, що свідчать про розлучення або про позбавлення батьківських прав.

Дитину будь-якого віку можуть сфотографувати в підрозділі міграційної служби при подачі документів. Однак якщо у дитини (віком до 12 років) з фотографуванням виникать проблеми: лякається фотоспалаху чи не може всидіти на місці, можна скористатися послугами фотоательє та принести одну фотокартку, яка має відповідати наступним вимогам:
- розмір: 10х15 см;
- містить 70% обличчя;
- чіткі контури;
- білий фон, ніяких сторонніх предметів;
- без дефектів.

Для оформлення паспорта знадобляться такі документи:
1) Оригінал свідоцтва про народження;
2) Ідентифікаційний код (якщо є);
3) Паспорт громадянина України у формі ID-картки (обов'язкова при оформленні, починаючи з 14 років);
4) Якщо батьки або один із батьків дитини на момент її народження були іноземцями або особами без громадянства, також подається довідка про реєстрацію особи громадянином України (у разі оформлення паспорта вперше із застосуванням засобів Реєстру).

Щоб транслітерація у дитячому паспорті не відрізнялася від перекладу прізвища у паспорті батьків, повідомте працівників ДМС про наявність у вас закордонного паспорта.

Забрати готовий документ може один з батьків (зі своїм паспортом та свідоцтвом про народження дитини). Починаючи з 12 років – присутність дитини обов’язкова для сканування відбитків пальців.

 

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВАБЛОГ ПРАВА 

 

 

2020-08-26 15:00:00
true
Відео Дня









Архів Новин