Блог Права Дарьи Аккерман
Закон про режим paperless

Закон про режим paperless

 

Президент Володимир Зеленський підписав Закон «Про особливості надання публічних (електронних публічних) послуг» № 1689-ІХ.

Після набрання Законом чинності державні органи в Україні не зможуть вимагати паперові документи, якщо людина має їх у смартфоні. Україна перейде в режим paperless. На практиці це означає, що цифрові документи громадянина мають діяти завжди і скрізь.

Закон визначає засади надання електронних публічних послуг, публічних послуг, комплексних електронних публічних послуг, автоматичного режиму надання електронних публічних послуг.

Дія Закону поширюється на суспільні відносини, пов’язані з наданням публічних (електронних публічних) послуг.

Закон вводить нові терміни, такі як «електронна публічна послуга», «автоматичний режим надання електронної публічної послуги», «комплексна електронна публічна послуга», «система електронної взаємодії електронних ресурсів», а також інші терміни, пов'язані з наданням (отриманням) електронних публічних послуг.

Також документ визначає особливості надання таких послуг, порядок отримання і особливості оформлення результатів їх надання.

Що означає режим paperless:

  • будь-яку послугу можна отримати онлайн;

  • всі органи влади зможуть працювати з електронними документами, що мають інтерфейс перевірки необхідної інформації в державних реєстрах;

  • увесь бізнес оцифровує свої внутрішні процеси.

У разі якщо законодавством для отримання публічної (електронної публічної) послуги вимагається подання документів та/або інформації, що міститься в інформаційно-телекомунікаційних системах, такі документи та/або інформація не подаються, а в заяві (зверненні, запиті) про надання публічної (електронної публічної) послуги зазначаються відомості, необхідні для надання такої послуги.

У такому випадку документи та/або інформація, необхідні для надання відповідної публічної (електронної публічної) послуги, отримуються суб’єктом надання публічних (електронних публічних) послуг без участі суб’єкта звернення, на підставі зазначених у заяві (зверненні, запиті) відомостей шляхом доступу суб’єкта надання публічних (електронних публічних) послуг до відповідних інформаційно-телекомунікаційних систем або в автоматичному режимі шляхом електронної інформаційної взаємодії інформаційно-телекомунікаційних систем через систему електронної взаємодії цих систем у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Закон набирає чинності через три місяці з дня опублікування.

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

facebook: facebook.com/blogpravatg/

telegram:  t.me/blogprava (https://t.me/joinchat/AAAAAEnMoJNqjWUqOt_cAw)

 

 

2021-08-13 17:00:00
true
Відео Дня









Архів Новин