Блог Права Дарьи Аккерман
Закон про мову. Що потрібно знати

Закон про мову. Що потрібно знати

 

16.07.2019 набрав чинності ЗУ «Про забезпечення функціонування української мови як державної», який закріплює гарантії української мови у сфері державного управління, сфері послуг, освіті та медіапросторі. Законом визначено перелік осіб, які зобов’язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків це, зокрема, високопосадовці, правоохоронці,  судді, освітяни, медичні працівники, тощо.  Тобто, робоча мовою діяльності органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій державної і комунальної форм власності є виключно українська.

Водночас норми Закону про мову не поширюються на приватне спілкування та релігійні обряди.
Що ж до застосування української мови у публічній сфері, то вона також обов’язкова у всіх сферах життя. 

Обов’язкове використання мови є у трудових відносинах, а саме під час перебування на роботі та виконання обов’язків за трудовим договором не можна використовувати іншу мову, ніж державна, крім випадків, коли клієнт є іноземцем чи особою без громадянства. Трудові договори в Україні укладаються державною мовою, що не перешкоджає використовувати сторонам трудового договору його переклад.

Обов’язкова українська мова і під час освітнього процесу, держава гарантує кожному громадянину України право на здобуття формальної освіти на всіх рівнях державною мовою в державних і комунальних закладах освіти. Заклади освіти забезпечують обов’язкове вивчення державної мови.

Також обов’язкове використання мови у сферах науки, культури, телебаченні та радіомовленні, книговиданні, користувацьких інтерфейсів комп’ютерних програм та веб-сайтів, публічних заходів, реклами, охорони здоров’я, спорту, телекомунікацій та поштового зв’язку, послуг у транспорті тощо.

Закон також передбачає відповідальність за порушення його вимог («незнання мови») у вигляді штрафів, проте зміни до КУпАП набудуть чинності лише 16.07.2022.

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВАБЛОГ ПРАВА

 

 

 

 

2020-10-15 11:01:00
true
Відео Дня









Архів Новин