Блог Права Дарьи Аккерман
За недостовірне декларування можуть посадити до в'язниці

За недостовірне декларування можуть посадити до в'язниці

 

Третього червня 2021 року Верховна Рада України прийняла законопроєкт № 4651 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України щодо вдосконалення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання суб'єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

До абзацу першого примітки до статті 1726 КУпАП вносяться наступні зміни:

Суб’єктами правопорушень є особи, які відповідно до частин першої та другої статті 45 Закону України "Про запобігання корупції" зобов’язані подавати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Суб’єктами правопорушень, визначених частинами другою та третьою цієї статті, у частині неповідомлення або несвоєчасного повідомлення про суттєві зміни у майновому стані є суб’єкти декларування, які є службовими особами, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище, а також суб’єкти декларування, які займають посади, пов’язані з високим рівнем корупційних ризиків, відповідно до статті 513 Закону України "Про запобігання корупції". Вичерпний перелік службових осіб, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище надається у примітці до статті 513 Закону України "Про запобігання корупції".

Закон вводить новий вид санкцій за недостовірні дані в деклараціях – позбавлення волі.

Так, у Кримінальному кодексі України знижується верхній поріг умовної брехні в декларації – тобто, якщо відомості відрізнятимуться від достовірних на суму від 2000 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, наставатиме кримінальна відповідальність.

Відповідно до законопроекту, за умисне помилкове декларування чиновнику загрожує штраф на суму 51 000 - 68 000 грн. або покарання у вигляді громадських робіт (150 - 240 годин) або обмеження волі до двох років, якщо розбіжності з реальними доходами складуть від 1,1 млн грн до 4,5 млн грн.

Якщо сума доходу, зазначена в декларації, розходиться з реальною понад 4,5 млн грн, чиновник також може сісти у в'язницю на термін до 2-х років або штраф у розмірі 68 - 85 тис. грн.

Умисне неподання декларації - штраф у розмірі 42 500 - 51 000 грн і громадські роботи або ув'язнення на строк до двох років.

Також внесені зміни до статті 3663 Кримінального Кодексу України, а саме: за неподання суб’єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, встановлено альтернативний вид покарання у виді обмеження волі на строк до двох років.

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

facebook: facebook.com/blogpravatg/

telegram:  t.me/blogprava (https://t.me/joinchat/AAAAAEnMoJNqjWUqOt_cAw)

 

 

 

 

2021-06-04 12:30:00
true
Відео Дня









Архів Новин