Блог Права Дарьи Аккерман
З 16 січня у сфері обслуговування - лише тільки українською

З 16 січня у сфері обслуговування - лише тільки українською

 

Так, 16.01.2021 набрала чинності ст. 30 ЗУ "Про забезпечення функціонування української мови як державної", яка передбачає, що мовою обслуговування споживачів в Україні є державна мова.

Підприємства, установи та організації всіх форм власності, фізичні особи - підприємці, інші суб’єкти господарювання, що обслуговують споживачів (крім випадків, встановлених ч. 3 цієї статті), здійснюють обслуговування та надають інформацію про товари (послуги), у тому числі через інтернет-магазини та інтернет-каталоги, державною мовою. Інформація державною мовою може дублюватися іншими мовами.

На прохання клієнта його персональне обслуговування може здійснюватися також іншою мовою, прийнятною для сторін.

А отже, з 16.01.2021 в магазині, в кафе, аптеці, на АЗС та ін. - обслуговування виключно на українській мові. І лише на прохання клієнта допускається обслуговування на іншій прийнятній для клієнта мові.

Законом передбачено і відповідальність за порушення його норм. Так, відповідно до ст. 57 Закону, у разі порушення суб’єктом господарювання, що провадить господарську діяльність на території України, вимог, встановлених статтею 30 цього Закону, Уповноважений із захисту державної мови, його представник складає акт про результати здійснення контролю за застосуванням державної мови, оголошує такому суб’єкту попередження та вимогу усунути порушення протягом 30 днів від дати складення акта, про що зазначається в акті. 

У разі повторного протягом року порушення вимог, встановлених статтею 30 цього Закону, Уповноважений, його представник складає протокол. На підставі якого Уповноважений розглядає справу про порушення суб’єктом господарювання вимог цього Закону. Тобто, спочатку попередження, потім вже штраф.

Отже, якщо Вас відмовляються обслуговувати українською - радимо звернутися спочатку безпосередньо до керівництва цього суб'єкта господарювання, а потім вже і до Уповноваженого із захисту державної мови.

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВА БЛОГ ПРАВА

 

 

2021-01-21 15:01:00
true
Відео Дня









Архів Новин