Блог Права Дарьи Аккерман
Втратили документи, а згодом виявилося, що ними скористалися шахраї для отримання кредиту. Що робити

Втратили документи, а згодом виявилося, що ними скористалися шахраї для отримання кредиту. Що робити

 

Трапляються випадки, коли людина загубила документи або їх у неї вкрали, а згодом ця людина дізнається, що на неї оформлено незаконний кредит. 
Щоб уникнути таких неприємних ситуацій, звичайно радимо більш уважніше слідкувати за власними документами та не передавати їх третім особам. 
Але, якщо така ситуація все ж сталася, радимо дотримуватись наступного алгоритму дій.

1️⃣ Після виявлення факту зникнення документа потрібно негайно звернутися із заявою до поліції.
Після того, як поліції буде відомо про факт крадіжки або втрати паспорту, цей документ заносять у базу загублених і вкрадених паспортів МВС.  Слід зазначити, що банки і МФО завжди перевіряють документи по цій базі перед оформленням кредиту.

2️⃣Перевірити свою кредитну історію в бюро кредитних історій. Якщо є запис про фіктивний кредит, необхідно буде звернутися в бюро із заявою про недостовірність даних. А Бюро в свою чергу звернеться до банку, який повинен буде перевірити та надати інформацію протягом 15 днів щодо цього кредиту.

3️⃣ Якщо вам стало відомо, що на ваші документи шахраї все ж таки встигли оформити кредит - вам потрібно письмово повідомити банк або МФО про те, що це не ваш кредит, надати відповідні документи з поліції про крадіжку (втрату) паспорта (довідку).
Зазвичай, служба безпеки банку перевіряє таку інформацію, знаходить помилку та питання вирішується на користь особи. Тоді вже сам банк подає заяву в поліцію щодо шахрайства.

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВАБЛОГ ПРАВА

 

2020-12-01 15:01:00
true
Відео Дня









Архів Новин