Блог Права Дарьи Аккерман
Вночі голосно співати не можна, а у вихідний робити ремонт. Про шум у законодавстві

Вночі голосно співати не можна, а у вихідний робити ремонт. Про шум у законодавстві

 

Що про шум говорить нам законодавство?
Відповідно до Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» у нічний час із 22.00 до 8.00 на захищених об'єктах забороняються гучний спів і викрики, користування звуковідтворювальною апаратурою та іншими джерелами побутового шуму, проведення салютів, феєрверків, використання піротехнічних засобів. 

Проведення на захищених об'єктах ремонтних робіт, що супроводжуються шумом, забороняється у робочі дні з 21.00 до 8.00, а у святкові та неробочі дні – цілодобово (такі роботи можуть проводитись лише за згодою усіх мешканців прилеглих квартир).

Захищеними об’єктами є житлові будинки та прибудинкові території, заклади освіти і культури, гуртожитки, заклади громадського харчування, торгівлі, побутового та розважального бізнесу, парки та інші об’єкти, де постійно або тимчасово перебувають люди.

Норми допустимого шуму визначено в Державних будівельних нормах України. Вони не можуть перевищувати в нічний час 45 дБ (децибелів) і в денний 55 дБ. Проте міська влада може встановлювати правила, які передбачають меншу норму допустимого шуму. Так, зокрема, у Дніпрі, місцевими Правилами благоустрою передбачено допустимий рівень шуму 40 дБ у денний час та 30 дБ у нічний.

Дієвим засобом впливу до галасливих сусідів – є виклик поліції. Якщо шум перевищує допустимі норми, то поліція фіксує правопорушення у протоколі та передає справу на розгляд суду. У такому випадку порушникам може загрожувати штраф, передбачений Кодексом України про адміністративні правопорушення (ст. 182).

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВА БЛОГ ПРАВА

 

 

2021-02-11 11:06:00
true
Відео Дня









Архів Новин