Блог Права Дарьи Аккерман
Визнання особи безвісно відсутньою

Визнання особи безвісно відсутньою

 

На жаль, іноді буває і так. Окрім тяжких душевних страждань щодо зниклого родича, виникає ще купа юридичних питань з цього приводу. 

Відповідно до положень ЦК України фізична особа може бути визнана судом безвісно відсутньою, якщо протягом одного року в місці її постійного проживання немає відомостей про місце її перебування.
Отже, підставами визнання особи безвісно відсутньою є сукупність юридичних фактів, а саме: відсутність відомостей про перебування фізичної особи у місці її постійного проживання, відсутність відомостей про дійсне перебування особи і неможливість отримати такі відомості або наявність у заявника правової зацікавленості у вирішенні питання про визнання особи безвісно відсутньою. Такі відомості повинні бути підтвердженні достовірними фактами.

Умовами для визнання фізичної особи безвісно відсутньою є наступні:
- фізична особа відсутня за місцем свого постійного проживання протягом одного року;
- заінтересованим особам нічого не відомо про місце перебування особи протягом одного року;
- вжиті заходи для встановлення місця перебування фізичної особи не дали результатів;
- питання, заради яких заявник просить визнати фізичну особу безвісно відсутньою, є юридично важливими та не можуть бути вирішені в інший спосіб.

Заява про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою подається до суду за місцем проживання заявника або за останнім відомим місцем проживання (перебування) фізичної особи, місцеперебування якої невідоме, або за місцезнаходженням її майна.

Заяву про визнання фізичної особи безвісно відсутньою може подати будь-яка особа, яка перебуває із цим суб’єктом у матеріально-правових відносинах і заінтересована у зміні його правового статусу.

У заяві про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою повинно бути зазначено: для якої мети необхідно заявникові визнати фізичну особу безвісно відсутньою або оголосити її померлою; обставини, що підтверджують безвісну відсутність фізичної особи, або обставини, що загрожували смертю фізичній особі, яка пропала безвісти, або обставини, що дають підставу припускати її загибель від певного нещасного випадку.

На підставі рішення суду про визнання фізичної особи безвісно відсутньою, нотаріус за останнім місцем її проживання описує належне їй майно та встановлює над ним опіку. За заявою заінтересованої особи чи органу опіки та піклування над майном фізичної особи, місце перебування якої невідоме, опіка може бути встановлена нотаріусом до ухвалення судом рішення про визнання її безвісно відсутньою. 

Опікун над майном фізичної особи, яка визнана безвісно відсутньою, або особи, зниклої безвісти, приймає виконання цивільних обов'язків на її користь, погашає за рахунок її майна борги, управляє цим майном в її інтересах.

За заявою заінтересованої особи опікун над майном фізичної особи, яка визнана безвісно відсутньою, або особи, зниклої безвісти, надає за рахунок цього майна утримання особам, яких вони за законом зобов'язані утримувати.

Крім того. Чоловік  або  дружина  безвісно відсутнього одержують право розірвати шлюб у спрощеному порядку в органах державної реєстрації актів цивільного стану.

Припиняються зобов'язання, нерозривно пов'язані  з  особою безвісно  відсутнього  (зокрема,  участь  у  повному товаристві, припинення представництва за довіреністю та інше).

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВАБЛОГ ПРАВА

 

2020-09-30 15:01:00
true
Відео Дня









Архів Новин