Блог Права Дарьи Аккерман
Відпустка для догляду за дитиною до досяг­нення нею трирічного віку

Відпустка для догляду за дитиною до досяг­нення нею трирічного віку

 

Відпустка для догляду за дитиною до досяг­нення нею трирічного віку — це вид соціальної відпустки.
Відповідно до ст. 179 КЗпП України за бажанням жінки їй надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з виплатою за ці періоди допомоги відповідно до законодавства.

Для оформлення відпустки для догляду за дитиною, праців­ниця повинна подати роботодавцеві відповідну заяву. У ній потрібно зазначити дату початку від­пустки і період, протягом якого працівниця планує перебувати в такій відпустці, до заяви обов'язково додати копію свідоцтва про народження дитини.

Слід зазначити, що період перебування працівниці у відпустці для догляду за дитиною до 3 років згідно з ч. 2 ст. 181 КЗпП  зараховуються як до загального, так і до безперервного стажу роботи і до стажу роботи за спеціальністю. Час відпусток, зазначених у цій статті, до стажу роботи, що дає право на щорічну відпустку, не зараховується. 

Крім того, такий період зараховують до:
- страхового стажу для оплати лікарняних (період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, отримання виплат за окремими видами соціального страхування, крім пенсій усіх видів (за винятком пенсії по інвалідності), включається до страхового стажу як період, за який сплачено страхові внески виходячи з розміру мінімального страхового внеску),
- страхового стажу для призначення пенсії (так, загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню підлягають, зокрема, особи, які доглядають за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відповідно до закону отримують допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та/або при народженні дитини, при усиновленні дитини).

Також період перебування мами або іншого ро­дича у відпустці для догляду за дитиною до 3 років зараховується до стажу державної служби.

Варто пам'ятати, що жінці, яка перебуває у такій відпустці, і не працює, періоди тимчасової непрацездатності не оплачуються.

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВА БЛОГ ПРАВА

 

 

2021-01-04 15:01:00
true
Відео Дня









Архів Новин