Блог Права Дарьи Аккерман
Відпустка для догляду за дитиною до 6 років. Чи зарахується до стажу

Відпустка для догляду за дитиною до 6 років. Чи зарахується до стажу

 

Відповідно до ст. 179 КЗпП України у разі, якщо дитина потребує домашнього догляду, жінці в обов'язковому порядку надається відпустка без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у медичному висновку, але не більш як до досягнення дитиною шестирічного віку. Статтею 25 ЗУ "Про відпуски" передбачена аналогічна норма.

При цьому, слід врахувати - така відпустка надається в обов'язковому порядку, відмовити у її наданні роботодавець права не має.

Окремо потрібно зазначити, що право на таку відпустку не втрачається і у разі, якщо мама вже вийшла на роботу (після закінчення відпустки для догляду до 3 років), але потім все ж таки виникла необхідність оформити відпустку для догляду за дитиною від 3 до 6 років.  

Для того щоб скористатися правом на відпустку для догляду за дитиною від 3 до 6 років, роботодавцю потрібно надати наступні документи:
- заяву з проханням про надання такої відпустки,
- довідку за формою №080-1/о, затверджену наказом МОЗ від 11.06.2012 р. №430.  
На підставі цих документів, роботодавець видає наказ.

Відповідно до ст. 181 КЗпП України, відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відпустка без збереження заробітної плати зараховуються як до загального, так і до безперервного стажу роботи і до стажу роботи за спеціальністю. 

Час відпусток, зазначених у цій статті, до стажу роботи, що дає право на щорічну відпустку, не зараховується.

Щодо страхового стажу на період перебування у такій відпустці зазначаємо наступне.
Згідно зі ст. 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», страховий стаж – період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. 

Оскільки, відпустка для догляду за дитиною від 3 до 6 років не оплачується, та належить до відпусток без збереження заробітної плати - час догляду за дитиною від 3 до 6 років не включається до страхового стажу для призначення пенсії за віком.

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВА БЛОГ ПРАВА

 

 

 

2021-02-06 11:01:00
true
Відео Дня









Архів Новин