Блог Права Дарьи Аккерман
Відповідальність за подвійне громадянство

Відповідальність за подвійне громадянство

 

Відповідно до Конституції України в Україні існує єдине громадянство. Підстави набуття і припинення громадянства України визначаються законом.

ЗУ "Про громадянство України" передбачено, що якщо громадянин України набув громадянство (підданство) іншої держави або держав, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України. Якщо іноземець набув громадянство України, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України.

Отже, жодним законодавчим актом фактично подвійне громадянство не заборонено, але друге громадянство й документи, які підтверджують громадянство іншої держави, не визнаються українським законодавством і не діють на території України.

Слід зазначити, що втрата громадянства України не відбувається автоматично з набуттям громадянства іншої держави тому, що для цього потрібен окремий указ президента. А тому, якщо українець отримав громадянство іншої держави або держав, український паспорт у нього ніхто не конфіскуватиме.

Також чинне законодавство не зобов’язує українців повідомляти державні органи про отримання паспорта іншої держави, а влада, у свою чергу, фактично не зобов’язана контролювати це питання й перевіряти наявність “іншого паспорта” у своїх громадян.

Але ж варто врахувати, що санкції все ж таки існують - це штраф від 10 до 30 неоподаткованих мінімумів (тобто від 170 до 510 гривень).
Окрім того, потрібно врахувати, що маючи подвійне громадянство особа несе відповідні зобов'язання в обох державах, зокрема обов'язок нести військову службу у двох державах, ризик додаткового податкового навантаження та певні колізії в питаннях дипломатичного статусу.

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВАБЛОГ ПРАВА

 

2020-11-12 11:01:00
true
Відео Дня









Архів Новин