Блог Права Дарьи Аккерман
Відповідальність за неповагу до суду

Відповідальність за неповагу до суду

Гадаємо, що всі знають, що у суді треба поводитись добре. Але ж і емоції іноді "беруть верх". 

Що ж це таке - неповага до суду? 
Аналізуючи ст. 185-3 КУпАП та ст. 67 Закону України «Про судоустрій та статус суддів» неповага до суду може виражатись, зокрема, у наступних діях:
- у злісному ухиленні від явки в суд свідка, потерпілого, позивача, відповідача, експерта, перекладача;
-  в непідкоренні свідка, потерпілого, позивача, відповідача та інших громадян розпорядженню головуючого;
-  у невиконанні поручителем зобов’язань, покладених судом під час провадження у справах за адміністративними позовами з приводу затримання та видворення іноземців та осіб без громадянства;
-  у відмові роботодавця від увільнення від роботи присяжного на час виконання ним обов’язків зі здійснення правосуддя;
-    у неприбутті присяжного в судове засідання без поважних причин;
-    в порушенні порядку під час судового засідання;
-  у вчиненні будь-ким дій, які свідчать про явну зневагу до суду або встановлених у суді правил.
Даний перелік не є вичерпним та може тлумачитись судом, зважаючи на кожну конкретну ситуацію та обставини, що їй передували.

Відповідальність за неповагу.
Адміністративна відповідальність за прояв неповаги до суду передбачена ст. 185-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення. 
Питання про притягнення учасника справи або іншої особи, присутньої в залі судового засідання, до відповідальності за прояв неповаги до суду суд вирішує негайно, без складання протоколу про адміністративне правопорушення, після вчинення правопорушення, для чого у судовому засіданні із розгляду справи оголошується перерва, або після закінчення судового засідання.
Справу про адміністративне правопорушення розглядає суддя-доповідач. Копію постанови вручають одразу на місці вчинення правопорушення.

Сума штрафу, винесена судом за результатами розгляду справи про адміністративне правопорушення, передбачене ст. 185-3 КУпАП, має бути сплачена порушником не пізніш як через п'ятнадцять днів з дня вручення йому постанови про накладення штрафу, а в разі оскарження такої постанови - не пізніш як через п'ятнадцять днів з дня повідомлення про залишення скарги без задоволення. 
У разі несплати штрафу у строк, установлений ч. 1 ст. 307 цього Кодексу, постанову про накладення штрафу надсилають для примусового виконання до органу державної виконавчої служби за місцем проживання порушника, роботи або за місцезнаходженням його майна в порядку, встановленому законом.

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВА БЛОГ ПРАВА

 

 

2020-12-07 11:05:00
true
Відео Дня









Архів Новин