Блог Права Дарьи Аккерман
Відповідальність роботодавця у разі нездійснення компенсації за роботу у вихідний день

Відповідальність роботодавця у разі нездійснення компенсації за роботу у вихідний день

 

Статтею 72 КЗпП України передбачено, що робота у вихідний день може компенсуватися, за згодою сторін, наданням іншого дня відпочинку або у грошовій формі у подвійному розмірі.
 

Що ж загрожує роботодавцю, якщо він не компенсує працівнику роботу у вихідний день? 

1. Якщо сторони дійшли згоди щодо надання іншого дня відпочинку, але роботодавець його не надає.
Притягнення роботодавця до відповідальності не відбуватиметься лише у разі, якщо роботодавець виконав припис центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, та усунув виявлені порушення, у визначені приписом строки (далі – припис).
Але, якщо припис про усунення порушень не виконаний – застосовуватимуться фінансові санкції передбачені абз. 9 ч. 2 ст. 265 КЗпП України, в розмірі мінімальної заробітної плати. 
За повторне таке порушення протягом року фінансова санкція становитиме двократний розмір мінімальної заробітної плати за кожне таке порушення.

2. Якщо сторони дійшли згоди компенсувати роботу в вихідний день у грошовій формі, але роботодавець порушує норми вимог ст. 72, ст. 107 КЗпП України.
Відповідно до ч.7 ст. 265 КЗпП України у разі виконання припису у визначені строки - заходи щодо притягнення до відповідальності також не застосовуються. 
Але, якщо припис не буде виконаний – застосовуватимуться фінансові санкції передбачені абз. 5 ч. 2 ст. 265 КЗпП України (у двократному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення).

Окремо слід зазначити, що сплата штрафу не звільняє роботодавця від усунення порушень законодавства про працю згідно з вимогами ч. 10 ст. 265 КЗпП України.

Окрім того, наголошуємо, що окрім фінансових санкцій, за порушення ст. 72 КЗпП України передбачена і адміністративна відповідальність для посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності та громадян - суб’єктів підприємницької діяльності за ч. 1 ст. 41 КУпАП.

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВА БЛОГ ПРАВА

 

 

2021-02-12 15:01:00
true
Відео Дня









Архів Новин