Блог Права Дарьи Аккерман
Відомості щодо бенефіціарів та структуру власності: затверджена форма та зміст

Відомості щодо бенефіціарів та структуру власності: затверджена форма та зміст

 

11 липня 2021 набирає чинності Наказ Міністерства фінансів України № 163 від 19.06.2021 «Про затвердження Положення про форму та зміст структури власності» - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0768-21#Text

Положення розроблено відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» і Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» та відображає форму і зміст структури власності.

Первісне подання (або актуалізація даних) стосується усіх юридичних осіб (незалежно від організаційно-правової форми), зареєстрованих на момент набрання чинності наказом Мінфіну, тобто на 11.07.2021 р.

Якщо в підприємства проста структура власності і відомості про кінцевого бенефіціарного власника вже містяться в ЄДР  або кінцевого бенефіціарного власника немає зовсім – подавати дані про бенефіціарів в будь-якому випадку потрібно.

Не подають дані про бенефіціарів: політичні партії, структурні утворення політичних партій; професійні спілки, їх об’єднання та організації; творчі спілки та їх місцеві осередки; організації роботодавців та їх об’єднання; адвокатські об’єднання; торгово-промислові палати; об’єднання співвласників багатоквартирних будинків; релігійні організації; державні органи, органи місцевого самоврядування, їх асоціації, державні та комунальні підприємства, установи, організації.

Обов’язок юросіб актуалізувати дані про кінцевих бенефіціарних власників, що містяться в ЄДР, і подати структуру власності закріплено п. 4 Перехідних положень Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення».

Також обов’язок щорічно підтверджувати відомості про бенефіціарів установлений ст. 171 Закону України про держреєстрацію. І виникне він з 2022 року. Стосується усіх юросіб (незалежно від того, були зміни у структурі власності/відомостях про кінцевих бенефіціарів чи ні). Підтверджувати відомості потрібно щорічно протягом 14 календарних днів з дати реєстрації підприємства. Як рахувати ці 14 днів, Мін’юст роз’яснив, зокрема, у листі від 13.01.2021 р. № 245/8.4.4/32-21: https://minjust.gov.ua/files/general/2021/01/14/20210114170127-35.pdf

У п. 22 ст. 17 Закону України про держреєстрацію зазначено: «якщо зміни у структурі власності та інформації про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи відсутні, юридичні особи зобов’язані повідомляти державного реєстратора про відсутність таких змін при проведенні державної реєстрації будь-яких змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі».

Як зазначено в листі Міністерства юстиції України від 11.06.2021 структура власності є офіційним документом, який з метою встановлення кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи має в обов’язковому порядку надаватись державному реєстратору.

Структура власності готується в довільній формі та є схематичним зображенням, на якому відображаються всі особи, які прямо чи опосередковано володіють юридичною особою самостійно чи спільно з іншими особами. У структурі власності потрібно зазначити розмір участі кожного з власників, а також вказати осіб, які незалежно від формального володіння мають можливість значного впливу на керівництво чи діяльність юридичної особи. Крім того необхідно зазначати опис здійснення та характер вирішального впливу кінцевого бенефіціарного власника на діяльність юридичної особи.

Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» передбачає:

— щорічне підтвердження відомостей про бенефіціарів (у тому числі подання структури власності) навіть якщо не було змін;

— подання відомостей про відсутність змін у структурі власності та інформації про кінцевих бенефіціарів — при проведенні держреєстрації змін до відомостей про юрособу, що містяться в ЄДР;

— подання оновлених відомостей при змінах у структурі власності або зміні бенефіціарів.

Зразки складання схематичного зображення структури власності оприлюднено на офіційному веб-сайті Мінфіну.

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

facebook: facebook.com/blogpravatg/

telegram:  t.me/blogprava (https://t.me/joinchat/AAAAAEnMoJNqjWUqOt_cAw)

 

 

 

2021-06-22 17:00:00
true
Відео Дня









Архів Новин