Блог Права Дарьи Аккерман
Відновлення документів на земельну ділянку у випадку їх втрати

Відновлення документів на земельну ділянку у випадку їх втрати

 

Втрата документів, підтверджуючих право власності на земельну ділянку – справа не з приємних, але не безнадійна. Перше і найголовніше – це зовсім не означає втрату самого права власності на об’єкт. Друге – розуміння алгоритму дій може максимально спростити вирішення питання. Що ж робити у подібних ситуаціях та куди звертатися?

Документи можуть бути втрачені, викрадені, пошкоджені, знищені, але шлях їх відновлення, в залежності від виду документу, буде однаковий. У результаті, отримані дублікати документів матимуть таку ж юридичну силу що й оригінал, а це і є головною метою.

При втраті документа на земельну ділянку, внесеного до єдиного державного реєстру, отримується інформаційна довідка. У випадку, коли втрачено державний акт на право приватної власності на земельну ділянку, без кадастрового номера (рожевого кольору), необхідно буде замовити послуги з розроблення технічної документації по відновленню меж земельної ділянки в натурі, присвоїти кадастровий номер і звернутися до державного реєстратора для отримання витягу з реєстру прав на нерухоме майно.

В разі втрати державного акту, виданого після 2004 року (зеленого або синього кольору), в якому зазначений кадастровий номер земельної ділянки, замовляти послуги з розроблення технічної документації не потрібно. Процедура прописана в постанові Кабінету Міністрів України № 1127 від 25.12.2015 р «Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень», а саме:

Для державної реєстрації права власності та інших речових прав на земельну ділянку, права власності на об’єкт нерухомого майна, реєстрацію яких проведено до 1 січня 2013 р., відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення, у зв’язку із втратою, пошкодженням чи псуванням відповідного державного акта на право власності чи постійного користування земельною ділянкою, свідоцтва про право власності на нерухоме майно подаються:

- копія примірника втраченого, пошкодженого чи зіпсованого державного акта, свідоцтва про право власності на нерухоме майно.

- оголошення про втрату документа у друкованих засобах масової інформації загальнодержавної сфери розповсюдження або місцевої чи регіональної сфери розповсюдження за місцезнаходженням нерухомого майна. В оголошенні повинні бути зазначені: назва документа, його номер і дата видачі, на чиє ім’я виданий, яким органом (крім випадків пошкодження чи зіпсування документа).

Державна реєстрація прав у даному випадку проводиться виключно за умови встановлення державним реєстратором наявності зареєстрованих речових прав в інформаційних системах, державна реєстрація прав в яких здійснювалася до 1 січня 2013 р., або на паперових носіях інформації, ведення яких здійснювалося підприємствами бюро технічної інвентаризації.

Правоустановчим документом, який ви отримаєте у такому випадку, замість втраченого, буде витяг з реєстру прав на нерухоме майно.

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

telegram:  t.me/blogprava (https://t.me/joinchat/AAAAAEnMoJNqjWUqOt_cAw)

 

2021-08-27 17:00:00
true
Відео Дня









Архів Новин