Економіка Політика
Верховна Рада збирається змінити правила розміщення МАФів та паркувальних майданчиків

Верховна Рада збирається змінити правила розміщення МАФів та паркувальних майданчиків

Право на розміщення МАФу чи майданчика для паркування підприємці будуть отримувати через електронний аукціон: Олена Шуляк зареєструвала законопроект.

В Україні запровадять системи електронних аукціонів для отримання права на розміщення МАФів та для визначення оператора майданчика для паркування.

Так, група народних депутатів, серед яких голова партії «Слуга народу» Олена Шуляк, зареєстрували у парламенті законопроект 9233 щодо підвищення ефективності залучення суб’єктів господарювання у сфері благоустрою та містобудівної діяльності.

Як зазначають автори, наразі тимчасові споруди для провадження підприємницької діяльності, тобто, МАФи, є одними з найпоширеніших об'єктів, де суб'єкти господарювання здійснюють свою підприємницьку діяльність, і це окрема ланка бізнесу в Україні. Базою для розміщення тимчасових споруд є земельні ділянки в прохідних місцях з великим потоком людей, що формувало та формує високий попит на отримання можливості розмістити тимчасові споруди на них.

Наразі Законом «Про регулювання містобудівної діяльності» встановлено, що розміщення тимчасових споруд здійснюється в порядку, встановленому Мінрегіонбудом.

«Однак таке правове регулювання створює можливості для корупційних ризиків, є недостатньо прозорим та виглядає таким, що не забезпечує чесну конкуренцію в отриманні права на розміщення тимчасових споруд», - вважають автори.

Тому, на їх думку, механізм відбору суб'єкта господарювання для отримання права на розміщення тимчасової споруди потребує чіткої законодавчої регламентації шляхом внесення відповідних змін до Закону «Про регулювання містобудівної діяльності», які забезпечуватимуть «проведення прозорого та чесного конкурсу».

«Ситуація з правовідносинами, які регулюють облаштування майданчиків для паркування має інший стан, оскільки на вказаному ринку взагалі не йде мова про будь-яку конкуренцію, що впливає на низьку якість надання послуг.

Так, Закон «Про благоустрій населених пунктів» визначає повноваження виконавчих органів сільських, селищних, міських рад у сфері паркування, які є досить загальними та перешкоджають будь-якій конкуренції комунальним закладам на вказаному ринку послуг.

Тому аналогічного врегулювання на законодавчому рівні потребує і ця сфера правовідносин. Закон «Про благоустрій населених пунктів» потребує вдосконалення шляхом встановлення чітких та розширених механізмів обрання операторів паркувальних майданчиків, в тому числі шляхом проведення аукціонів на конкурентних засадах», - аргументують депутати свою законодавчу ініціативу.

Отже, законопроектом визначаються вимоги до можливих місць розташування тимчасових споруд. Розміщення МАФів здійснюватиметься за результатами проведення електронного аукціону з надання права на розміщення тимчасової споруди через електронну торгову систему, що вже застосовується у сфері оренди державного і комунального майна.

Запропоновані зміни дозволять суб'єктам господарювання отримати право на розміщення тимчасових споруд, запропонувавши найвищу ціну.

Проект передбачає, що реєстрація права розміщення тимчасової споруди для здійснення підприємницької діяльності на земельній ділянці державної або комунальної власності, щодо якої відсутнє право користування третіх осіб, здійснюється органом, уповноваженим розпоряджатися земельною ділянкою (землею), у день укладення договору про розміщення тимчасової споруди без звернення суб’єкта господарювання.

Реєстрація права розміщення тимчасової споруди на земельній ділянці приватної власності або земельній ділянці державної або комунальної власності, щодо якої наявне право користування третіх осіб, здійснюється автоматично в режимі реального часу програмними засобами містобудівного кадастру на державному рівні особою, яка розробила схему розміщення тимчасової споруди для здійснення підприємницької діяльності, після її підписання та затвердження.

Проект також визначає підстави припинення права на розміщення тимчасових споруд.

Так, МАФи, які розміщено самовільно, підлягають демонтажу у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Крім того, проектом Закону пропонується встановити механізм визначення операторів майданчиків для паркування. Оператори будуть визначатися за результатами електронного аукціону, проведеного в електронній торговій системі (ЕТС) у порядку, встановленому Кабміном, або за рішенням представницького органу місцевого самоврядування без проведення електронного аукціону (для операторів, якими є державні або комунальні підприємства, установи, організації).

Перехідні положення встановлюють, що:

1) право на розміщення тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності, отримані до набрання чинності цим Законом, є чинними до завершення терміну/строку, на який надано таке право, але не більше 5 років з дня набрання чинності цим Законом;

2) права на виконання функцій операторів майданчиків для паркування та права на експлуатацію майданчиків для паркування є чинними до завершення терміну/строку, на який надано таке право, але не більше 5 років з дня набрання чинності цим Законом.

Читайте також: 

Дніпропетровщина – лідер за смертністю від серцево-судинних захворювань через низьку інформованість населення;

В Дніпропетровській області найвищий рівень смертності від серцево-судинних хвороб серед людей віком 30-69 років;

Дніпропетровщина бʼє на сполох: кількість хворих на туберкульоз найвища в Україні.

2023-04-29 19:30:00
true
Відео Дня









Архів Новин