Блог Права Дарьи Аккерман
Верховна Рада заборонила продаж пластикових пакетів

Верховна Рада заборонила продаж пластикових пакетів

 

1 червня 2021 року Верховна Рада України прийняла Закон "Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України".

Закон спрямований на зменшення обсягу використання в Україні пластикових пакетів, обмеження їх розповсюдження з метою поліпшення стану навколишнього природного середовища та благоустрою територій.

Забороняється розповсюдження в об'єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг:

1) надтонких пластикових пакетів;

2) тонких пластикових пакетів;

3) оксорозкладних пластикових пакетів.

Дана заборона не поширюється на біорозкладні пластикові пакети.

Біорозкладний пластиковий пакет – пластиковий пакет, що розкладається за участю мікроорганізмів на елементи природного походження та відповідає встановленим національними або гармонізованими європейськими стандартами нормам щодо утилізації способом компостування або біорозкладання.

Крім того, Законом визначені вимоги до біорозкладних пластикових пакетів, їх маркування, а саме:

  • здатність пластикових пакетів до біорозкладання визначається відповідно до гармонізованих європейських стандартів;

  • на пластикові пакети наноситься відповідне маркування.

Порядок маркування пластикових пакетів затверджується Кабінетом Міністрів України.

Також заборона не поширюється на надтонкі пластикові пакети шириною до 225 міліметрів (без бокових складок), глибиною до 345 міліметрів (з урахуванням бокових складок), довжиною до 450 міліметрів (з урахуванням ручок), що призначені для пакування та/або транспортування свіжої риби, м'яса та продуктів із них, сипучих продуктів, льоду та розповсюджуються в об'єктах роздрібної торгівлі як первинна упаковка.

Пластикові пакети, що не відповідають встановленим цим Законом вимогам, підлягають вилученню з обігу в порядку, встановленому Законом України «Про вилучення з обігу, переробку, утилізацію, знищення або подальше використання неякісної та небезпечної продукції».

Законом забороняється безоплатне розповсюдження пластикових пакетів.

Відповідальність за порушення вимог законодавства у сфері розповсюдження пластикових пакетів:

  • за розповсюдження в об'єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг – штраф у розмірі від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8500 – 17000 грн.), а за повторне протягом трьох років вчинення такого самого порушення – у розмірі від 1000 до 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17000 – 34000 грн.);

  • за безоплатне розповсюдження пластикових пакетів – штраф у розмірі від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 – 3400 грн.), а за повторне протягом трьох років вчинення такого самого порушення – у розмірі від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400 – 8500 грн.).

Штрафи накладаються керівником, заступниками керівника центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного контролю за додержанням законодавства про захист прав споживачів, а також іншими уповноваженими керівником посадовими особами цього органу після розгляду документів, що підтверджують факт правопорушення.

Підставою для розгляду справи про правопорушення є акт перевірки та інші матеріали, пов’язані з цією перевіркою. Акти перевірки складаються окремо на кожне виявлене правопорушення.

За результатом розгляду справи про правопорушення виноситься постанова. Штраф сплачується протягом 15 днів з дня отримання копії постанови.

Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через шість місяців з дня набрання ним чинності, крім окремих його положень.

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

facebook: facebook.com/blogpravatg/

telegram:  t.me/blogprava (https://t.me/joinchat/AAAAAEnMoJNqjWUqOt_cAw)

 

 

 

2021-06-01 18:35:00
true
Відео Дня









Архів Новин