Блог Права Дарьи Аккерман
Валютна лібералізація: зміни

Валютна лібералізація: зміни

 

Валютна лібералізація – це не лише спрощення зовнішньоекономічних операцій чи купівлі валюти, а ще й зменшення адміністративного навантаження на бізнес.

30 червня 2021 року набрала чинності постанова Правління НБУ від 29.06.2021 року №62 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України». Даною постановою затверджені зміни до:

  • Положення про структуру валютного ринку України, умови та порядок торгівлі іноземною валютою та банківськими металами на валютному ринку України, затвердженого постановою Правління НБУ від 02.01.2019 року № 1 (далі – Положення № 1).;
  • Положення про здійснення операцій із валютними цінностями, затвердженого постановою Правління НБУ від 02.01.2019 року № 2 (далі – Положення № 2).;
  • Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті, затвердженого постановою Правління НБУ від 02.01.2019 року № 5. (далі – Положення № 5).

Отже,  основні зміни:

  • Визначено поняття «валютної операції», а саме: “Валютною операцією у випадку, визначеному в п.881 розділу IX цього Положення, з метою застосування в розділі IX цього Положення вважається валютна операція з переказу коштів, отриманих торговцем цінними паперами від фізособи-резидента (ініціатора Валютної операції) для здійснення цією фізособою інвестиції за кордон, із поточного рахунку торговця цінними паперами (із власного кореспондентського рахунку, якщо торговцем цінними паперами є банк) за кордон/на поточні рахунки нерезидентів – юросіб, відкриті в Україні (крім інвестиційних рахунків). Інформація про таку Валютну операцію надсилається банком до Національного банку засобами АІС “Е-ліміти” як інформація про валютну операцію фізособи-резидента для перевірки ліміту цієї особи та внесення інформації про Валютну операцію до АІС “Е-ліміти” із метою дотримання цією особою ліміту, визначеного в абз.1 п. 88 розділу IX цього Положення, згідно з вимогами цього Положення.” (Положення № 5).
    • Розширено можливості громадян з інвестування за кордон – фізособа-резидент зможе проводити відповідні операції за участі резидента-торговця цінними паперами.    Фізичній особі-резиденту дозволяється здійснювати інвестицію за кордон також за участю резидента-торговця цінними паперами, який діє від свого імені (від імені цієї фізичної особи) за дорученням і за рахунок цієї фізичної особи (далі в цьому розділі – торговець цінними паперами), шляхом переказу коштів в іноземній валюті з власного поточного рахунку такої фізичної особи в банку на поточний рахунок торговця цінними паперами, відкритому в цьому самому банку (на рахунок обліку кредиторської заборгованості за розрахунками за цінними паперами для клієнтів торговця цінними паперами, який є банком), з подальшим переказом їх за призначенням із поточного (кореспондентського) рахунку торговця цінними паперами за кордон/на поточні рахунки нерезидентів – юридичних осіб, відкриті в Україні (крім інвестиційних рахунків), із дотриманням ліміту, передбаченого в абз.1 п. 88 розділу IX цього Положення. (Положення № 5).
      • Уповноважені установи матимуть змогу продавати готівкову іноземну валюту фізичним особам за безготівкові кошти в гривні через платіжні пристрої з використанням електронного платіжного засобу фізособи, яка здійснює таку операцію. Також уповноваженим установам буде дозволено здійснювати купівлю та продаж готівкової іноземної валюти фізособам за безготівкові кошти у гривні у касах уповноважених установ, їх відокремлених підрозділів, пунктах обміну іноземної валюти.
      • Банки зможуть здійснювати операції з купівлі та продажу банківських металів із фізичною поставкою за безготівкові кошти у гривні фізособам, а також операції з продажу банківських металів у вигляді монет – юридичним особам.
  • Знято обмеження строку на коригування помилкової інформації у повідомленні про договір, що було надано банком до АІС НБУ "Кредитні договори з нерезидентами".

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

facebook: facebook.com/blogpravatg/

telegram:  t.me/blogprava (https://t.me/joinchat/AAAAAEnMoJNqjWUqOt_cAw)

 

 

2021-07-05 15:30:00
true
Відео Дня









Архів Новин