Події Життя
Вагітні жінки в Україні самі вирішуватимуть, коли їм йти у декрет

Вагітні жінки в Україні самі вирішуватимуть, коли їм йти у декрет

В Україні вагітні жінки за власним бажанням можуть розпочати декретну відпустку пізніше 30 тижня вагітності. Для цього достатньо подати заяву лікареві, який веде вагітність.

Нещодавно Верховна Рада ухвалила закон, згідно з яким вагітна жінка має право розпочати декретну відпустку пізніше.

Нині він реалізовуватиметься на практиці відповідно до виданого наказу МОЗ, який пройшов державну реєстрацію та набрав чинності. 

Відтепер вагітна жінка за власним бажанням зможе після 30 тижня вагітності визначити дату початку відпустки в зв’язку з вагітністю та пологами. 

Якщо вона хоче розпочати відпустку з 30 тижня вагітності, їй нічого додатково робити не потрібно — за замовчуванням медичний висновок тимчасової непрацездатності буде сформовано з 30 тижня вагітності.

Але якщо жінка хоче продовжувати працювати і після 30-го тижня — вона під час першого візиту до лікаря після початку 30 тижня вагітності подає заяву лікареві, який веде її вагітність, та зазначає в ній дату, з якої має бути сформований медичний висновок.

Тобто тепер жінка може продовжити працювати, а початок допологової відпустки перенести на більш зручний для неї період. Саме тоді і буде сформований медичний висновок про тимчасову непрацездатність і, відповідно,  нараховуватимуться соціальні виплати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

У Кривому Розі водій вантажівки збив велосипедиста та поїхав з місця події: подробиці;

Надзвичайники ліквідували пожежу в лазні у Дніпровському районі: деталі;

На вулиці Старочумацькій у Дніпрі планують перекрити переїзд на три дні.

2023-11-13 13:30:00
true
Відео Дня









Архів Новин