Війна в Україні Кримінал
В Україні зросла кількість справ про вживання наркотиків

В Україні зросла кількість справ про вживання наркотиків

За 4 місяці після повномасштабного вторгнення Росії в Україну на 44% зросла кількість нових проваджень с статтею 309 ККУ - виробництво наркотичних речовин без збуту, для власного вживання. Про це повідомляє Опендатабот.

У минулому році у цей період відкривалося 1194 справи на місяць, а нині кількість проваджень досягнула цифри 1721.

З виробництвом для збуту ситуація інакша. За статтею 307 ККУ у перші два місяці поточного року кількість нових кримінальних справ збільшилася на 14% порівняно з тим же періодом 2021 року. А з моменту початку активних боїв кількість зареєстрованих проваджень за цією статтею знизилася на 36%, порівняно з 2021 роком — 3885 до 2471 справ.

Адвокати повязують такі зміни з запровадженням та здійсненням певних заходів правового режиму воєнного стану, зокрема, з комендантською годиною. 

«У більшості випадків порушники проходять ряд процедур, пов’язаних з 100% ідентифікацією за всіма наявними базами, перевіркою особистих документів, документів на автомобіль, огляду чи обшуку особистих речей та автотранспорту. Як наслідок, правоохоронці можуть знаходити певні заборонені законом речі, засоби або речовини. Зменшення реєстрації кримінальних проваджень за ст. 307 КК України я теж пов’язую із введенням та виконанням заходів правового режиму воєнного стану. Разом з тим, варто згадати, що більшість особового складу правоохоронних органів на даний час переорієнтовано на виконання завдань воєнного часу (протидія військовій загрозі, підривній, шпигунській діяльності тощо), що також впливає на виявлення та документування злочинів. Крім того, на моє переконання, особи, що пов’язані з виготовленням та розповсюдженням наркотичних засобів, стали більш обережними з огляду на війну та воєнний стан», — сказав адвокат Павло Пльотка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Не впорався з керуванням: ДТП на Північному мосту в Дніпрі;

Війська РФ нарощують ударне угруповання на Криворізькому напрямку, – ОК «Південь»;

«Подарували для музею»: В Кривому Розі патрульні виявили у водія боєприпаси та відстріляні гранатомети.

2022-08-01 16:00:00
true
Відео Дня









Архів Новин