Економіка Політика
В Україні змінять алгоритм розрахунку пенсій

В Україні змінять алгоритм розрахунку пенсій

Вже до кінця 2023-го новий алгоритм можуть презентувати разом із проєктом запровадження накопичувального рівня пенсійного забезпечення.

Про це повідомила міністр соцполітики Оксана Жолнович .

"Чинна формула розрахунку пенсії з урахуванням індексацій дуже занижує реальну вартість заробітку. Скажімо, пенсія 2000-го в 300 гривень в еквіваленті середньої заробітної плати була непоганою. А тепер з індексацією це просто мізер. Індексація постійно відстає, і це несправедливо", – пояснила вона.

Конкретні результати роботи над пенсійною реформою, що включає запровадження накопичувальної пенсії, з'являться вже до кінця нинішнього року. Цього року було проведено три підвищення пенсій – березнева індексація, перерахунок пенсій пенсіонерам, що працюють, та індексація пенсій українців, які вийшли на відпочинок за спеціальним законом.

Станом на початок липня 2023 року середній розмір пенсії в Україні становить 5311,44 грн. З початку повномасштабного вторгнення середній розмір пенсійної виплати в країні збільшився на 21,5%.

В Україні щонайменше кожен другий 60-річний не зможе вийти на пенсію в 60 років уже через 4 роки. Щороку вимоги для виходу на пенсію зростають і з 2028 року вони досягнуть 35 років стажу. Виконати таку норму зможе у кращому разі 50% українців.

На цей момент для виходу на пенсію у 60 років потрібно мати 30 років стажу, у 63 роки – від 20 до 30 років стажу, у 65 років – від 15 до 20 років стажу.

Щороку вимоги зростають на 12 місяців. Такі норми мали підштовхувати українців до офіційного працевлаштування. Реформу ухвалили ще 2017-го. Однак через коронавірус і повномасштабну війну частина українців з об'єктивних причин втратила можливість офіційно працювати.

Наразі українці в середньому виходять на пенсію, маючи 32 роки стажу. Тобто вже за два роки значна частина пенсіонерів не виконає норми для виходу на пенсію вчасно. Критичним моментом стане 2028-й. Такі правила запровадили для того, щоб уникнути загального підвищення пенсійного віку.

2023-08-19 16:00:00
true
Відео Дня









Архів Новин