Економіка Життя
В Україні з'явиться бальна система нарахування пенсій: як це працюватиме

В Україні з'явиться бальна система нарахування пенсій: як це працюватиме

У державному бюджеті України 2024 року на пенсії, соціальне страхування та субсидії виділено 894 мільярди гривень. Перша індексація пенсій розпочнеться вже 1 березня 2024 року, про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Очільник уряду розповів, що як підвищення, так і солідарна система загалом, мають бути засновані на принципах прозорості та справедливості. Для досягнення цієї мети в уряді України обговорюється запровадження бальної системи під час нарахування пенсійних виплат.

"Бальна система вирівняє диспропорції між пенсіонерами, які давно вийшли на пенсію, і тими, хто зробив це недавно. Відповідно, виплати пенсіонерам, які виходили на пенсію раніше, підтягнуться до сучасного рівня", - пояснив Шмигаль.

Він також розповів, що працевлаштовані громадяни сплачують щомісячні внески до Пенсійного фонду. Внесок перераховуватимуть у бали - вони являтимуть собою співвідношення між фактичною зарплатою особи та середньою зарплатою на момент перерахунку.

Прем'єр-міністр також пояснив, що 10 балів нараховуватимуть, якщо внески виплачували із середньої зарплати. Якщо внески сплачували із зарплати вище за середню, буде нараховано 12 балів. Якщо зарплата нижча за середню - 8 балів.

За такої системи розрахунків солідарна пенсійна система буде захищена від девальвації та інфляції.

"Потім ці бали щороку будуть також перераховуватися назад у пенсію відповідно до актуальної середньої заробітної плати", підсумував Денис Шмигаль.

Читайте також:

Пішов купатися та зник: у Дніпропетровській області водолази-рятувальники дістали з водойми тіло чоловіка;

У Дніпрі з 27 вересня деякі автобусні маршрути змінять напрямок руху: подробиці;

Допомагав ухилянтам втекти за кордон за 4,5 тис. доларів США: у Дніпрі перед судом постав організатор незаконної схеми

2023-09-30 16:30:00
true
Відео Дня









Архів Новин