Події Життя
В Україні вилучатимуть покинуті на вулицях автівки

В Україні вилучатимуть покинуті на вулицях автівки

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт № 10204, яким хочуть вирішити проблему безхазяйних авто на українських вулицях. Зміни планують внести до Цивільного кодексу.

  • Безхазяйним вважатиметься транспортний засіб, який фактично не має власника або власник якого невідомий;
  • Підтвердженням відсутності чи невідомості власника транспорту має стати факт його перебування на об'єкті благоустрою населеного пункту у нерухомому стані протягом не менше ніж 3 років; 
  • Об'єктами благоустрою в Україні є вулиці, дороги, проїзди, майдани, парки, пляжі, кладовища, прибудинкові території, території підприємств, установ, організацій та закріплені за ними території.

Процедура вилучення безхазяйних авто буде наступною:

Якщо транспортний засіб протягом 6 місяців знаходитиметься у нерухомому стані - балансоутримувач обʼєкта повинен скласти акт та направити його в райадміністрацію.

Голова РДА повинен протягом 10 днів створити комісію з виявлення власника занедбаної машини (туди входитиме представник РДА, балансоутримувач та поліцейський).

Протягом 3 місяців комісія повинна розшукати власника та повідомити йому про необхідність прибрати автівку з відповідної території.

Якщо за цей час їй це не вдастся, на транспорті мають встановити табличку «Занедбане майно. Взято на облік». 

У подальшому комісія повинна буде кожні півроку складати акт про перебування машини у занедбаному стані.

Якщо протягом трьох років хазяїн не з'явиться - такий транспорт набуде статусу безхазяйного, після чого райадміністрація повинна буде вилучити його та провести електронний аукціон з його продажу.

2023-11-04 18:30:00
true
Відео Дня









Архів Новин