Економіка Життя
В Україні розширили програму єОселя: хто тепер зможе взяти пільгову іпотеку

В Україні розширили програму єОселя: хто тепер зможе взяти пільгову іпотеку

В Україні розширили фінансування програми єОселя. Унаслідок цього до кінця року щонайменше 10 тисяч сімей зможуть взяти іпотеку за вигідними умовами.

Про це повідомили у Мінреінтеграції.

Там зауважили, що уряд разом з Укрфінжитлом залучили додаткові кошти на програму єОселя. Якщо раніше взяти участь у програмі могли лише окремі категорії українців, то зараз у списку значно більще людей:

·       Ветерани війни та члени їх сімей, учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, сім’ї загиблих чи померли ветеранів війни та захисників чи захисниць України.

·       Внутрішньо переміщені особи.

·       Інші громадяни, які не володіють житлом, або його площа менша ніж 52,5 м² + 21 м² на кожного наступного члена сім’ї додатково.

Тобто це означає, що скористатися програмою доступного кредитування сьогодні можуть громадяни, які не мають у власності житла або хочуть покращити умови того, що мають.

Які ставки іпотеки пропонують українцям

Для військовослужбовців ЗСУ за контрактом, вчителів, медиків і науковців пільгова ставка становить 3% річних на вторинному або первинному ринку.

Для інших категорій – учасників бойових дій, ветеранів, ВПО, інших громадян – ставка іпотеки становить 7%.

Умови участі

Претендувати на участь у програмі єОселя можуть громадяни України;

·       від 18 років на дату оформлення кредиту до 70 років на дату погашення;

·       платоспроможні;

·       ті, хто не мають нерухомості, або її площа не більша 52,5 м² на одну особу +21 м² на кожного наступного члена сім’ї;

·       ті, хто не фігурують у санкційних списках.

При цьому варто пам'ятати, що нерухомість, яка розташована в районі проведення активних бойових дій та на території чи перебуває в тимчасовій окупації, не враховується.

Як подати заявку

Подати заявку можна лише у мобільному застосунку Дія. Зробити це можна у розділі "Послуги", виконавши такі кроки:

·       Обрати в "Послугах" єОселю.

·       Заповнити інформацію про склад сім’ї.

·       Вказати ідентифікаційний номер дружини/чоловіка та середньомісячний дохід сім’ї.

·       Вказати інформацію про житло, яке плануєте купити в кредит.

·       Обрати банк і завірити заявку своїм електронним цифровим підписом.

·       Отримати відповідь від банку.

В Україні програма єОселя працює з жовтня минулого року. За цей час 2475 українських родин придбали власне житло на понад 3,4 млрд гривень.

Експертка з нерухомості Вікторія Берещак у коментарі Pro Гроші раніше розповіла, що під час війни українці готові купувати вже збудоване житло або ж те, яке перебуває на останніх стадіях будівництва. Також підвищився попит на готові квартири з ремонтом.

«Запит від людей "заїхати та жити" дуже сильно зростає, враховуючи, що для багатьох квартирне питання стає вкрай гострим», – пояснила експертка.

Також вона зауважила, що зріс попит і на трикімнатні квартири. Українці купують житло з великою площею, щоб потім вигідно здати його в оренду.

2023-08-19 20:00:00
true
Відео Дня









Архів Новин