Події Життя
В Україні планують ввести податок на сміття: подробиці

В Україні планують ввести податок на сміття: подробиці

Мінприроди спільно з Міністерством фінансів та Державною податковою службою розробляють законопроєкт, яким запроваджується податок на сміття.

Про це розповіла заступниця міністра захисту довкілля і природних ресурсів Вікторія Киреєва.

Вона наголосила, що в Україні щороку утворюється більше 10 мільйонів тонн відходів, з яких лише незначний відсоток сортується і йде на переробку. Для вирішення проблеми сміття було ухвалено рамковий Закон "Про управління відходами". Він, серед іншого, дає змогу чітко визначити: що переробляти, а що захоронювати. 

"Зараз наша задача – щоб захоронення стало невигідним. А переробка, навпаки, приносила заробіток та інвестиції. Для цього фінансові інструменти. І один із них – екологічний податок на захоронення відходів". Наступний крок – посилення відповідальності виробників. Кожен із них повинен буде зібрати певну кількість своєї продукції і переробити. А якщо цього не зробить, то сплачуватиме великі штрафи", — попередила заступниця міністра захисту довкілля і природних ресурсів України.

Заступниця міністра наголосила, що екологічним податком на захоронення відходів також впроваджується коефіцієнт для тих, хто збирає відходи й тих, хто далі їх захоронює.

"Той, хто буде збирати не сортоване сміття, в нього дуже буде відрізнятися податок від того, хто його сортує. Це перший такий інструмент для впровадження сортування, який держава дає бізнесу, який займається сортуванням. Тому, що не буде вигідно перевізникам і тим, хто збирає відходи на полігонах, приймати не сортоване сміття. Це просто буде в декілька разів відрізнятися сума", сказала вона.

"Тобто головна ідея така: хочемо платити менший податок – починаємо сортувати. Коли з'явиться ринок сортування, попит і пропозиція, тоді все це почне розвиватися. Це буде нова сфера розвитку і виготовлення певної продукції з вторинної сировини", — розповіла представниця Мінприроди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Горіло сміття, дерев’яні стіни та підлога: вогнеборці Дніпра приборкали займання в Новокодацькому районі;

Псевдобанкіри ошукали запоріжців на 189 тисяч гривень: деталі шахрайської пастки;

У Соборному районі Дніпра горів двоповерховий житловий будинок.

2023-10-20 12:30:00
true
Відео Дня









Архів Новин