Події Життя
У 2024 році в Україні пенсії нараховуватимуть за бальною системою: подробиці

У 2024 році в Україні пенсії нараховуватимуть за бальною системою: подробиці

 

В Україні у 2024 році індексація пенсій проходитиме по-новому, це дозволить підвищити виплати майже всім пенсіонерам.

Про це розповіла Міністр соціальної політики Оксана Жолнович в ефірі телемарафону.

Пенсії підвищать усім українцям, які вийшли на заслужений відпочинок не пізніше ніж три роки тому. Задля цього бюджет Пенсійного фонду збільшили на 100 млрд грн. Ці гроші надійдуть до ПФУ із внесків із зарплат військових.

Бальна система нарахування пенсій дозволить осучаснити виплати. Зараз українці, які вийшли на пенсію в різні роки, але мали однаковий стаж та середню зарплату, мають різний розрахунковий розмір виплати. Однак протягом років середня зарплата в Україні зросла в кілька разів, тому розрахована за старою формулою пенсія була різною.

Саме тому за кожен місяць роботи українським пенсіонерам нарахують бали. Якщо людина отримувала середню зарплату, то їй буде нараховано 10 балів. Якщо зарплата була вищою, то буде нараховано, наприклад, 11 балів. А якщо меншою – 9 балів.

Як пояснила Жолнович, бальний розрахунок передбачає, що за кожен місяць, коли людина сплачувала страховий внесок або працювала, буде пораховано заробітну плату по відношенню до середньої зарплати того місяця, щоб вирахувати реальну купівельну спроможність.

«Якщо це було на рівні середньої зарплати, це буде 10 балів, якщо більше – 11, 12 балів пропорційно, чи, наприклад, менше. І тому кожна людина отримає свою унікальну незмінну кількість балів. І ми щороку цю кількість балів оцінюватимемо відповідно до середньої зарплати в конкретному році. Це просто не дозволить занижувати індексацію та зрівнювати всі пенсії підряд», – додала міністр.

 

 

 

 

 

 

 

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Пограбував 72-річного чоловіка та витратив всю його пенсію: у Камʼянському затримали зловмисника;

Привласнив банківську картку та викрав з неї майже 12 тис. гривень: у Марганці затримали 60-річного зловмисника;

Операція «Акциз»: у Дніпрі вилучили підакцизної продукції на суму близько 780 тис. гривень.

2023-10-19 12:30:00
true
Відео Дня









Архів Новин