Блог Права Дарьи Аккерман
Трудові книжки: хто подає відомості в електронному виді?

Трудові книжки: хто подає відомості в електронному виді?

 

З 10 червня 2021 набрав чинності Закон № 1217-ІХ та стартував перехід на електронний облік трудової діяльності. Триватиме він 5 років. Протягом цього часу роботодавці або ж самі працівники надаватимуть Пенсійному фонду електронні копії сторінок трудових книжок та документів про стаж.

При підготовці для надання Пенсійному фонду електронних копій сторінок трудової книжки та документів про стаж необхідно керуватися: Порядок № 1084, Закон № 1217-ІХ та Порядок № 11-1.

Механізм подання відомостей про трудову діяльність працівника, ФОП, фізичної особи, яка забезпечує себе роботою самостійно, в електронній формі прописано в Порядку № 11-1, який запрацював з 23 липня 2021.

Подавати відомості з трудової книжки та інші документи про стаж можуть:

— або роботодавець працівника;

— або працівник самостійно (ФОП сам на себе самостійно), маючи власний кваліфікований електронний підпис (КЕП).

Якщо роботодавець (юрособа) зберігає у себе трудові книжки працівників, то відомості до Пенсійного фонду подає роботодавець (юрособа), адже віддати трудову книжку працівникові, який прийнятий на роботу до 10.06.2021 р., роботодавець-юрособа може тільки при звільненні або ж після того, як буде передано електронні копії сторінок трудової книжки Пенсійному фонду, а останній їх обробить та прийме.

Працівники юросіб, які прийняті на роботу після 10.06.2021 р., а також всі ті, що працюють у ФОП, зберігають трудові книжки у себе та мають змогу надати необхідну інформацію до Пенсійного фонду самостійно.

Оброблення відомостей може тривати дуже довго. Не слід панікувати, якщо місяць пройшов, ви заглядаєте на портал, а там нічого не відбувається.

Також не буде зайвим ознайомитись з Порядком підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженим постановою КМУ від 12.08.93 р. № 637. Цей документ підкаже, якими документами слід підтверджувати періоди, що входять до стажу.

Наприклад, час навчання у вишах, училищах, навчальних закладах підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів, в аспірантурі, докторантурі і клінічній ординатурі підтверджується дипломами, посвідченнями, свідоцтвами, а також довідками та іншими документами, що видані на підставі архівних даних і містять відомості про періоди навчання.

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

facebook: facebook.com/blogpravatg/

telegram:  t.me/blogprava (https://t.me/joinchat/AAAAAEnMoJNqjWUqOt_cAw)

 

 

2021-08-05 17:00:00
true
Відео Дня









Архів Новин