Блог Права Дарьи Аккерман
Технічний паспорт об’єкта нерухомості: важливі деталі

Технічний паспорт об’єкта нерухомості: важливі деталі

 

Головною нормативною основою для проведення технічної інвентаризації об’єктів нерухомого майна всіх форм власності є Інструкція про порядок проведення технічної інвентаризації об’єктів нерухомого майна, нова редакція якої набула чинності 15 січня 2019 року (далі – Інструкція).

Цим нормативно-правовим актом визначено основні вимоги до змісту технічних паспортів та порядку їх оформлення.

Відповідно до Інструкції технічний паспортдокумент, що складається на основі матеріалів технічної інвентаризації об’єкта нерухомого майна, містить основні відомості про нього (місцезнаходження (адреса), склад, технічні характеристики, план та опис об’єкта, ім’я/найменування власника/замовника, відомості щодо права власності на об’єкт нерухомого майна, відомості щодо суб’єкта господарювання, який виготовив технічний паспорт тощо) та видається замовнику.

Технічний паспорт має бути прошнурований, пронумерований та скріплений підписом керівника суб’єкта господарювання, який проводив інвентаризацію, а також підписом виконавця робіт і контролера із зазначенням серії та номера кваліфікаційного сертифіката на право виконання робіт з технічної інвентаризації об’єктів нерухомого майна.

За результатами проведення технічної інвентаризації складаються інвентаризаційна справа, у тому числі матеріали технічної інвентаризації, технічні паспорти та обов’язково вносяться відомості про об'єкт нерухомого майна до Реєстру об’єктів нерухомого майна.

Такий документ складається БТІ або приватними компаніями, які мають дозвільні документи на виконання відповідних робіт, на основі матеріалів технічної інвентаризації об’єкта нерухомого майна та видається замовнику.

До об’єктів, що підлягають технічній інвентаризації та на які складаються інвентаризаційні справи і технічні паспорти, належать (завершені та незавершені будівництвом):

1) будинки квартирного типу різної поверховості, гуртожитки та їх секції;

2) квартири;

3) житлові кімнати, житлові блоки у гуртожитках;

4) будинки садибного типу;

5) будинки і споруди громадського та виробничого (в тому числі с/г) призначення та їх комплекси;

6) нежитлові приміщення;

7) садові та дачні будинки;

8) гаражі та паркінги з машино-місцями;

9) захисні споруди цивільного захисту;

10) багатофункціональні будинки для тримання засуджених та осіб, узятих під варту;

11) об'єкти незавершеного будівництва;

12) багатофункціональні будинки та комплекси, що включають приміщення різного призначення.

Що є складовими частинами технічного паспорту на окремий тип об’єкту нерухомості зазначено в Інструкції та додатках до неї.

Інформація, яка міститься в технічних паспортах, має відповідати матеріалам технічної інвентаризації.

Якщо основну будівлю зруйновано (знесено), замість технічного паспорта видається довідка про фактичну наявність господарських (допоміжних) будівель.

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

facebook: facebook.com/blogpravatg/

telegram:  t.me/blogprava (https://t.me/joinchat/AAAAAEnMoJNqjWUqOt_cAw)

 

 

2021-08-02 17:00:00
true
Відео Дня









Архів Новин