Блог Права Дарьи Аккерман
Судовий збір онлайн

Судовий збір онлайн

Нагадуємо, що найбільш зручним способом оплати судового збору - є його сплата в онлайн порядку.

Сплата судового збору онлайн в кабінеті клієнта банку відповідає вимогам Закону України «Про судовий збір», а квитанція, що надходить на електронну адресу як підтвердження сплати судового збору, є єдиним можливим документом на підтвердження оплати судового збору онлайн та має доказову силу на виконання його вимог. Такий висновок зроблено Верховним Судом у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду 24.04.2019 у справі № 522/21326/16-ц, посилання на текст судового рішення http://reyestr.court.gov.ua/Review/81436516 .

01 вересня 2015 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сплати судового збору» від 22 травня 2015 року № 484-УІП, яким вилучено норму щодо обов'язкової сплати судового збору виключно через установи банків або відділення зв'язку, що дозволяє платнику судового збору використовувати більш зручний для нього спосіб сплати судового збору, у тому числі - через онлайн-системи, банкомати для приймання платежів, Інтернет-банкінг тощо.

Зміни дозволяють використовувати будь-які зручні способи сплати судового збору, в тому числі онлайн системи, включаючи портал Судової влади України  https://court.gov.ua.   

Отже, сплачуючи судовий збір онлайн, зокрема, через Приват-24, квитанція, що надходить на електронну адресу – є належним доказом сплати судового збору відповідно до Закону України «Про судовий збір».

Корисно також звернути увагу на постанову Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного господарського суду від 16.01.2019 у справі № 905/1057/18, якою зроблено висновок щодо обов’язкових реквізитів платіжного доручення та квитанції щодо сплати судового збору.

Платіжне доручення на безготівкове перерахування судового збору, квитанція установи банку про прийняття платежу готівкою додаються до позовної заяви (заяви, скарги) і мають містити відомості про те, яка саме позовна заява (заява, скарга, дія) оплачується судовим збором. Необхідними реквізитами ідентифікації позовної заяви (заяви, скарги), апеляційної скарги є, зокрема, номер справи у межах якої подається відповідна апеляційна скарга та дата ухвали апеляційного господарського суду, яка оскаржується.

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВА БЛОГ ПРАВА

 

2020-12-27 11:01:00
true
Відео Дня









Архів Новин