Блог Права Дарьи Аккерман
Стягнення аліментів у примусовому порядку

Стягнення аліментів у примусовому порядку

 

На жаль, буває так, що після розлучення, другий із батьків "забуває", що в нього є дитина та перестає давати гроші на її утримання. Тож, надаємо чіткий алгоритм дій як стягнути аліменти у примусовому порядку.

По-перше, підготуйте позовну заяву або заяву про видачу судового наказу про стягнення аліментів до суду. Наразі в мережі інтернет існує безліч зразків, і позовну заяву можна спробувати підготувати самостійно. Але звісно, можна звернутись і за професійною допомогою юриста. Як зручніше.

Наступне. Потрібно буде подати позовну заяву або заяву про видачу судового наказу з додатками до місцевого суду за зареєстрованим місцем проживання. 
Окремо зазначаємо, що відповідно до ЗУ "Про судовий збір",  позивачі - у справах про стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів чи зміну способу їх стягнення, а також заявники у разі подання заяви щодо видачі судового наказу про стягнення аліментів - звільняються від сплати судового збору.

Наступний крок - це отримання рішення суду та виконавчого листа або судового наказу.

Та відповідно звернення із виконавчим листом або судовим наказом до державної виконавчої служби за місцем реєстрації боржника. У заяві обов'язково вкажіть всю відому Вам інформацію про боржника та реквізити банківського рахунка, на який слід перераховувати кошти.

І от тепер, залишається лиш чекати, коли виконавець відкриє провадження та почне стягувати кошти.

Окремо слід зазначити, виконавчий документ про стягнення аліментів разом із заявою може бути самостійно стягувачем, тобто Вами до роботодавця боржника задля утримання заборгованості із заробітної плати, пенсії або стипендії та інше.

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВАБЛОГ ПРАВА

 

2020-09-03 11:01:00
true
Відео Дня









Архів Новин