Блог Права Дарьи Аккерман
Соціальна відпустка на дітей. Основні деталі

Соціальна відпустка на дітей. Основні деталі

 

Стаття 182-1 КЗпП та ст. 19 ЗУ «Про відпустки» передбачає право жінки, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину з інвалідністю, або яка усиновила дитину, матері особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, одинокій матері, батьку дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, чи одного із прийомних батьків на щорічну додаткову оплачувану відпустку тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів.

За наявності декількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів.

Соціальна відпустка надається у будь-який час календарного року, незалежно від відпрацьованого часу та часу народження дитини. 

Така відпустка надається працівниці навіть у тому році, в якому дитина досягає 15 річного віку (тобто, якщо дитині виповниться 15 років в серпні 2019 року, право на соціальну відпустку в 2020 році вона вже не матиме). 
Якщо працівниця виховує дитину-інваліда, є одинокою матір’ю та в інших випадках, передбачених вище, вона має право на соціальну відпустку до досягнення дитиною 18 років.

Оплачується така відпустка на загальних підставах, не пізніше ніж за три дні до її початку.

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВАБЛОГ ПРАВА

 

 

 

2020-12-05 11:01:00
true
Відео Дня









Архів Новин