Події Політика
В Україні збираються обмежити доступ до судових рішень та відмінити запис судових засідань

В Україні збираються обмежити доступ до судових рішень та відмінити запис судових засідань

Верховна Рада готується ухвалити законопроекти, якими пропонується обмежити доступ громадян до судових рішень та дозволити не проводити запис судових засідань всупереч припису Конституції.

Йдеться про законопроекти №7033-д і №8359. 

Як раніше писала «Судово-юридична газета», законопроект 7033-д від «Слуги народу» Дениса Маслова передбачає закриття значної частини текстів судових рішень у Реєстрі. 

Відповідно до нього, у текстах судових рішень мають бути закриті найменування об’єктів критичної інфраструктури: виборчі комісії, ЗМІ, самі суди та органи державної влади. Таким чином, якщо буде йтися, наприклад, про виборчий спір, то дізнатися, хто з ким судився, буде неможливо.

Як зазначає у своєму зверненні Transparency International Ukraine, цим же законопроектом планується надати суддям право довільно вилучати із судового реєстру інформацію з рішень у справах, розглянутих у відкритому засіданні, що суперечить загальному принципу гласності судового процесу і несе корупційні ризики.

Запропоновано також доповнити Закон «Про доступ до судових рішень» положенням про те, що в разі об’єктивної неможливості внесення судового рішення до Єдиного державного реєстру судових рішень суд вносить до Реєстру рішення і окремі думки суддів не пізніше 5 робочих днів з дня усунення відповідних обставин. Через такі «відповідні» обставини рішення суду може місяцями не потрапляти до Реєстру.

Разом з тим, з публічного доступу у Єдиному державному реєстрі судових рішень вилучили понад 6 млн судових рішень, включно з корупційними справами.

Читайте також:

Обережно, небезпечний предмет: у Чечелівському районі Дніпра перехожий знайшов гранату;

У Кам’янському внаслідок пожежі постраждали троє людей;

У Дніпрі встановлюють обставини викрадення чоловіка: подробиці

2023-03-20 18:00:00
true
Відео Дня









Архів Новин