Блог Права Дарьи Аккерман
Скорочення працівника під час лікарняного

Скорочення працівника під час лікарняного

 

Скорочення працівника під час лікарняного

Згідно зі ст. 49-2 КЗпП про наступне звільнення працівника персонально письмово попереджають не пізніше ніж за два місяці до дати запланованого звільнення. При цьому чинне законодавство не передбачає виключення зі строку попередження працівника про наступне звільнення часу знаходження його у відпустці або на лікарняному.

Аналізуючи положення ч. 3 ст. 40 КЗпП, роботодавцю за своєю ініціативою забороняється звільняти працівника у період його тимчасової непрацездатності. Винятки становлять випадки повної ліквідації підприємства та нез'явлення працівника на роботу протягом більш як чотирьох місяців підряд внаслідок тимчасової непрацездатності.За працівниками, які втратили працездатність у зв'язку з трудовим каліцтвом або професійним захворюванням, місце роботи (посада) зберігається до відновлення працездатності або встановлення інвалідності

Звільнення працівника провадиться у перший робочий день згідно з графіком роботи після закінчення тимчасової непрацездатності. Вдруге повідомляти працівника про звільнення за два місяці не потрібно, адже дата звільнення переноситься не з ініціативи та не з вини роботодавця.

Листок непрацездатності оплачується повністю, оскільки його було видано ще під час перебування працівника у трудових відносинах з роботодавцем (останнім днем трудових відносин є день звільнення і він також включається до цього періоду).

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВАБЛОГ ПРАВА

 

 

 

2020-08-31 15:01:00
true
Відео Дня









Архів Новин