Блог Права Дарьи Аккерман
Процедури розлучення

Процедури розлучення

 

На жаль, у подружжя іноді виникають «обставини», які призводять до розірвання союзу. Існує декілька процедур оформлення розлучення.

Розлучення через відділ ДРАЦС

Такий варіант можливий лише, якщо у подружжя немає неповнолітніх дітей й обидва згодні на розірвання шлюбу. 
До відділу ДРАЦС треба подати:
- спільну заяву про розірвання шлюбу;
- копії паспортів;
- свідоцтво про шлюб;
- квитанцію про сплату держмита.
Розмір мита становить 0,5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Заяву про розлучення мають подати обидва з подружжя особисто. Якщо один із подружжя через поважну причину, не може прийти до відділу ДРАЦС, заяву може подати інший. Справжність підпису того, хто не може бути присутнім, засвідчується нотаріусом.
Після подачі документів державна реєстрація розірвання шлюбу відбувається через місяць.
Протягом цього часу, подружжя може відкликати свою заяву. Якщо цього не зроблено, після спливу одного місяця подружжя повинно знову з’явитися до відділу ДРАЦС для завершення процедури, після якої кожному буде видано свідоцтво про розірвання шлюбу. У разі неявки шлюб не буде розірвано.
Шляхом подання відповідної заяви можна перенести дату реєстрації розірвання шлюбу, однак не більше, ніж на 1 рік з дати подачі заяви.
Якщо лише один з подружжя не зможе прибути до відділу ДРАЦС, він може, протягом місяця, з дня подачі заяви про розлучення, письмово повідомити (в нотаріальній формі) про згоду реєстрації розірвання шлюбу за його відсутності. 
Заява про розлучення може бути подана лише одним з подружжя, якщо інший визнаний безвісно відсутнім або недієздатним. В цьому випадку, до заяви необхідно додати копію відповідного судового рішення.

Розлучення через суд

Якщо у подружжя є неповнолітні діти, або один з подружжя виступає проти розлучення, необхідно звертатися до суду.
Коли обидва з подружжя прийшли до рішення про розірвання шлюбу, вони можуть подати до суду спільну заяву. До такої заяви необхідно додати письмовий договір, у якому має бути зазначено з ким із них будуть проживати діти і яку участь у забезпеченні умов їхнього життя братиме той з батьків, хто буде проживати окремо, а також умови здійснення ним права на особисте виховання дітей.
Необхідно також подати:
- копії паспортів та ІПН;
- свідоцтво про шлюб;
- копію свідоцтва про народження дитини;
- квитанцію про сплату судового збору.
Також можна подати нотаріально посвідчений договір між подружжям про розмір аліментів або об’єднати все в один договір про виховання та утримання дитини.
Оскільки в даному випадку ніякого спору нема, рішення про розірвання шлюбу буде прийняте судом за «спрощеною» процедурою після спливу одного місяця з дня подання заяви. Протягом цього часу, подружжя може відкликати заяву.
Якщо ж один з подружжя не бажає розлучатися, необхідно подавати позов про розірвання шлюбу.
Перш ніж подавати позов про розірвання шлюбу, варто пам’ятати, що суд не прийме його до розгляду, якщо дружина вагітна або дитині не виповнився один рік, крім випадків, коли один із подружжя вчинив протиправну поведінку, яка містить ознаки кримінального правопорушення, щодо другого з подружжя або дитини.
Це правило містить винятки. Чоловік або дружина мають право пред’явити такий позов протягом вагітності дружини, якщо батьківство зачатої дитини визнане іншою особою. Також позов може бути пред’явлено до досягнення дитиною 1 року, якщо батьківство щодо неї визнане іншою особою або за рішенням суду про виключення чоловіка із актового запису про народження дитини.
В цьому випадку до суду треба подати:
- позовну заяву про розлучення;
- копію паспорта позивача;
- свідоцтво про шлюб;
- копію свідоцтва про народження дитини (якщо є діти);
- квитанцію про оплату судового збору.
Позовну заяву з додатками необхідно подавати у двох екземплярах до суду за місцем проживання відповідача. Якщо на утриманні позивача є малолітні або неповнолітні діти або якщо він не може за станом здоров’я чи з інших поважних причин виїхати до місця проживання відповідача, позов можна подавати за місцем проживання позивача.

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВАБЛОГ ПРАВА

 

 

 

2020-09-17 15:01:00
true
Відео Дня









Архів Новин