Блог Права Дарьи Аккерман
Про пенсію потрібно думати заздалегідь

Про пенсію потрібно думати заздалегідь

 

Стурбованість майбутньою пенсією – безумовно позитивна тенденція. Радує, що останнім часом про це замислюється навіть молодь. Про пенсію, якщо Ви хочете її отримувати, краще подумати вже зараз. І без перевірки страхового стажу та сплачених внесків тут не обійтися. 

З 2004 року в Україні запроваджено поняття «страхового стажу». З тих пір, зовсім не важливо, скільки саме Ви працювали фактично, а важлива, саме сплата страхових внесків роботодавцем і їх розмір.

Для того, щоб перевірити з інформацією щодо набутого страхового стажу, сплати роботодавцями страхових внесків, та з інших питань зовсім не потрібно фактично відвідати Пенсійний фонд, достатньо встановити на комп’ютер або мобільний пристрій спеціальний додаток «Пенсійний фонд» в Google Play або AppStore.

У додатку є кілька таких способів входу:
- за допомогою кваліфікованого електронного підпису. Для цього він має бути збереженим у Вашому телефоні;  
- за допомогою GovID. Вхід здійснюється за допомогою обрання із запропонованого переліку банк, у якому Ви обслуговуєтесь. Після цього необхідно ввести номер банківської картки, і Вам одразу надійде смс-повідомлення з шістьма цифрами, які потрібно ввести у поле на екрані;
- за допомогою реєстрації, але для цього потрібне особисте відвідування Пенсійного фонду, де видадуть логін і пароль;
- за допомогою електронного пенсійного посвідчення, якщо воно у Вас наявне.

Після входу Вам буде доступний весь перелік послуг додатку. В особистому кабінеті на головній сторінці будуть вказані ваші реквізити: ПІБ, дата народження, податковий номер і номер соціального страхування. У правій частині екрана буде вказано інформацію про статус застрахованої особи. У лівій буде меню, де можна переглянути свій страховий стаж, відомості про зарплату та іншу інформацію. 

Детальною довідкою про застраховану особу є - «Форма ОК5». У ній відображаються дані, зокрема, страховий стаж, сплату страхових внесків, які враховуються при призначенні пенсії і лікарняних. Саме по цій довідці можна детально переглянути свій страховий стаж і заробітну плату. Знайти довідку можна в меню «Страховий стаж», натиснувши на вкладку «Відомості, що враховуються для визначення пенсії в розрізі підприємств».

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВАБЛОГ ПРАВА 

 

 

 

 

 

2020-10-20 11:01:00
true
Відео Дня









Архів Новин