Блог Права Дарьи Аккерман
Приватизація земельної ділянки неповнолітньою особою

Приватизація земельної ділянки неповнолітньою особою

 

Відповідно до ст. 121 Земельного кодексу України, громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності за відповідними видами користування у межах норм, визначених цією статтею.

Порядок безоплатної приватизації земельних ділянок громадянам визначений ст.118 зазначеного Кодексу.

Відповідно до ст. 31 Цивільного кодексу України, малолітня особа – це фізична особа, яка не досягла чотирнадцяти років.

Згідно зі ст. 32 Цивільного кодексу України неповнолітньою особою, яка має неповну цивільну дієздатність, є фізична особа у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років.

Відповідно до ст. 25 Цивільного кодексу України, здатність мати цивільні права та обов’язки (цивільну правоздатність) мають усі фізичні особи.

Цивільна правоздатність фізичної особи виникає у момент її народження.

Ст. 26 зазначеного Кодексу визначено, що усі фізичні особи є рівними у здатності мати цивільні права та обов’язки.

Відповідно до ст. 242 Цивільного кодексу України батьки (усиновлювачі) є законними представниками своїх малолітніх та неповнолітніх дітей.

Також, малолітні, неповнолітні особи мають право на передачу їм у власність земельних ділянок та видачу правовстановлюючих документів на них.

Оскільки малолітні діти (до 14 років) мають лише часткову дієздатність і вправі вчиняти самостійно лише дрібні побутові правочини (ст. 31 ЦК України), то всі інші правочини від їх імені вчиняють батьки (усиновлювачі).

Таким чином, заява про приватизацію земельної ділянки від імені малолітньої особи має бути подана одним із батьків, із яким постійно проживає дитина, за наявності згоди другого з батьків.

Згідно зі ст. 32 ЦК України, неповнолітні діти віком від 14 до 18 років мають право самостійно вчиняти дії та правочини, передбачені ч. 1 ст. 32 Цивільного кодексу України, а інші правочини неповнолітня особа вчиняє також самостійно, але за згодою батьків (усиновлювачів) або піклувальників.

Тобто батьки вже не мають права вчиняти правочини від імені своїх неповнолітніх дітей, представницькі повноваження батьків полягають у тому, давати чи не давати свою згоду на вчинення правочинів дітьми віком від 14 до 18 років, тому заява на приватизацію земельної ділянки під об’єктом нерухомого майна, який належить неповнолітній особі, має бути написана такою особою самостійно, але за умови отримання згоди батьків.

Згода на вчинення неповнолітньою особою правочину має бути одержана від будь-кого з батьків (усиновлювачів).

У разі заперечення того з батьків (усиновлювачів), з яким проживає неповнолітня особа, правочин може бути здійснений з дозволу органу опіки та піклування.

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВАБЛОГ ПРАВА

 

 

 

2020-10-06 15:01:00
true
Відео Дня









Архів Новин