Блог Права Дарьи Аккерман
Працюєте за комп’ютером - маєте право на додаткову відпустку

Працюєте за комп’ютером - маєте право на додаткову відпустку

​​Мабуть складно уявити собі офіс, де не має комп'ютерів, у теперішній час - це незамінний помічник у роботі. А от за роботу на комп'ютері, працівник має право на додаткову відпустку. 

Так, відповідно до ЗУ "Про відпустки" щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці надається окремим категоріям працівників, робота яких пов'язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням.

Відповідно до розділу ХХІІ “Загальні професії за всіма галузями господарства” (позиція 58) Списку виробництв, робіт, професій і посад працівників, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров’я, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.11.97 р. №1290 (додаток № 2 із змінами) - працівники,  які   працюють на електронно-обчислювальних та обчислювальних машинах мають право на додаткову відпустку.

Тобто, працівникам, які працюють на персональному комп’ютері, надається право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці. 

Максимальна тривалість щорічної додаткової відпустки за роботу з комп’ютером — 4 календарні дні за відпрацьований робочий рік. А конкретну тривалість зазначають у колективному або трудовому договорі.

Окремо слід зазначити, що право на таку відпустку мають працівники, які фактично були зайняті роботою з комп’ютером не менше половини тривалості робочого дня, встановленої для працівників відповідної професії (посади). Тому, працівники, які працюють на умовах неповного робочого дня - права на таку відпустку не матимуть.  Але працівникам, які працюють повний робочий день, на умовах неповного робочого тижня така відпустка також надається.

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВА БЛОГ ПРАВА

 

2021-02-22 15:01:00
true
Відео Дня









Архів Новин