Блог Права Дарьи Аккерман
Посилено відповідальність за порушення у сфері безпеки дорожнього руху

Посилено відповідальність за порушення у сфері безпеки дорожнього руху

 

16.02.2021 Верховною Радою України прийнято закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі порушення у сфері безпеки дорожнього руху».

Законом внесені зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу, а також законів України «Про дорожній рух» та «Про Національну поліцію».

Закон передбачає посилення відповідальності за порушення Правил дорожнього руху, змінює механізм притягнення до відповідальності за адміністративні правопорушення, зафіксовані в автоматичному режимі, законодавчо закріплює можливість використання поліцейським технічних засобів відеозапису, з обов’язковим долученням таких матеріалів до протоколу, а також передбачає можливість зупинки транспортного засобу поліцейським з метою проведення огляду водіїв з використанням спеціальних технічних засобів для перевірки на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння.

Закон передбачає збільшення штрафів за низку адміністративних правопорушень:
- за перевищення максимально дозволеної швидкості більше, ніж на 50км/год – з 510 грн до 1700 грн. 
- за залишення місця ДТП - з 255 грн до 3400 грн, а також передбачено можливість позбавлення права кермувати авто на строк до 1 до 2 років.
- за кермування в стані алкогольного сп’яніння порушник повинен сплатити штраф у розмірі 17000 грн, а також він буде позбавлений права кермувати транспортними засобами строком на 1 рік.

Законом також доповнено Кримінальний кодекс ст. 286-1, згідно з якою:
- порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження - карається позбавленням волі на строк до трьох років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від трьох до п’яти років. В залежності від наслідків спричиненої ДТП у стані сп'яніння, санкції за ч.2-4 цієї ж статті передбачають більш серйозне покарання.

Джерело - https://www.rada.gov.ua/news/Povidomlennya/203384.html

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВА БЛОГ ПРАВА

 

 

2021-02-17 11:01:00
true
Відео Дня









Архів Новин