Блог Права Дарьи Аккерман
Поновлення працівника на роботі за рішенням суду. Як діяти роботодавцю

Поновлення працівника на роботі за рішенням суду. Як діяти роботодавцю

 

Відповідно до ст. 233 КЗпП України працівник може звернутися з заявою про вирішення трудового спору безпосередньо до районного, районного у місті, міського чи міськрайонного суду в тримісячний строк з дня, коли він дізнався або повинен був дізнатися про порушення свого права, а у справах про звільнення - в місячний строк з дня вручення копії наказу про звільнення або з дня видачі трудової книжки.

Рішення про поновлення на роботі незаконно звільненого або переведеного на іншу роботу працівника підлягає негайному виконанню. При чому негайне виконання судового рішення полягає в тому, що воно набуває властивостей обов’язковості і підлягає виконанню з часу його оголошення в судовому засіданні. Чекати набрання рішенням законної сили - не потрібно.

Рішення суду про поновлення на роботі вважатиметься виконаним з моменту видання роботодавцем відповідного наказу та внесенням запису до трудової книжки.

У разі визнання судом звільнення або переведення на іншу роботу незаконним - вважається, що працівник не припиняв своєї роботи, а значить укладати новий трудовий договір із ним не потрібно, всі умови раніше укладеного договору зберігаються в повному обсязі.

Варто нагадати, що поновлення працівника на роботі у такому випадку відбувається з дати звільнення працівника, а не з дати винесення судом відповідного рішення. Отже, поновлення відбуватиметься, так званим, "заднім числом".

Отже, у випадку поновлення працівника на роботі, роботодавцю необхідно:
➡️ видати наказ про поновлення працівника на роботі, зазначивши у ньому про скасування наказу про звільнення, 
➡️ фактично допустити працівника до виконання трудових обов'язків, тобто - створити умови, за яких працівник зможе здійснювати трудові обов'язки у порядку, що мав місце до незаконного звільнення,
➡️ внести відповідні зміни до трудової книжки, особової  картки, табеля обліку використання робочого часу, доповнення до особового листка з обліку кадрів та внутрішнього опису особової справи,
➡️ виплатити середній заробіток за час вимушеного прогулу.

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВА БЛОГ ПРАВА

 

 

2021-02-18 11:01:00
true
Відео Дня









Архів Новин