Блог Права Дарьи Аккерман
Помилився у реквізитах або допустився іншої помилки - чекай подвоєння суми штрафу

Помилився у реквізитах або допустився іншої помилки - чекай подвоєння суми штрафу

 

Бувають випадки, коли несплата штрафу за порушення ПДД - не є саме ухиленням від його сплати, а є простою неуважністю порушника. Помилився у реквізитах або допустився іншої помилки - чекай подвоєння суми штрафу.
Дійсно, сума все ж таки потрапляє до бюджету, але не можливо буде ідентифікувати, що саме цей порушник сплатив саме цей штраф, відповідно сума у погашення штрафу не зарахується.

Чому подвійний розмір штрафу?
Так, відповідно до положень КУпАП, у разі несплати правопорушником штрафу у строк, установлений ч.1 ст. 307 цього Кодексу, постанова про накладення штрафу надсилається для примусового виконання до органу державної виконавчої служби за місцем проживання порушника, роботи або за місцезнаходженням його майна в порядку, встановленому законом.

У порядку примусового виконання постанови про стягнення штрафу за вчинення адміністративного правопорушення з правопорушника стягується подвійний розмір штрафу, визначеного у відповідній статті цього Кодексу та зазначеного у постанові про стягнення штрафу.

Як діяти задля повернення коштів?
Для того, щоб вам повернули кошти, які ви сплатили, але вони не зараховані у погашення суми штрафу, потрібно буде звертатись до органів Казначейства відповідно до Порядку повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2013 р. № 787. 

Як запобігти в подальшому такої ситуації?
Сплачувати штраф можно через платіжний сервіс ІНФОТЕХ. МВС надає зручну базу реквізитів для сплати онлайн штрафів за порушення ПДР. В системі є реквізити отримувачів з усіх областей країни. Класифікуються реквізити за кодом 21081800 «Адміністративні штрафи у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху». Сервіс ІНФОТЕХ допомагає водієві швидко і легко сплачувати штрафи. Реквізити Казначейств завантажуються автоматично при виборі регіону порушення, завдяки чому Ви не допустите помилки при введенні цифр і символів в призначенні платежу. При оплаті Ви маєте можливість перевірити реквізити платежу.
Сплачувати штраф можна також через електронний кабінет водія (https://www.kmu.gov.ua/service/elektronnij-kabinet-vodiya), в якому будуть відображені всі наявні штрафи за порушення ПДР.
Також доволі зручно сплачувати штрафи через Опендатабот (https://opendatabot.ua/), за допомогою якого можна і сплатити штраф, і підписатися на отримання сповіщень про нові штрафи. Слід зазначити, що сплата штрафу у боті здійснюється з одночасним повідомленням МВС про факт оплати.

Але у будь-якому випадку, радимо Вам завжди бути уважними при сплаті штрафу та перевіряти правильність реквізитів.

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВА БЛОГ ПРАВА

 

 

2021-02-19 15:01:00
true
Відео Дня









Архів Новин