Блог Права Дарьи Аккерман
Податок на розкіш

Податок на розкіш

 

Податок на розкіш

Податок на розкіш - це транспортний податок відповідно до ст. 267 ПКУ. Вказаний податок отримав таку назву, оскільки його ставка досить велика (25 000 грн) і об'єктом оподаткування є автомобілі преміум класу.

Порядок обчислення, ставки, терміни сплати такого податку передбачені статтею 267 ПКУ. Згідно з п.п. 267.1.1 згаданої статті, платниками транспортного податку є фізичні та юридичні особи - власники зареєстрованих в Україні легкових автомобілів, які не досягли 5 років (включно) і їх середня ринкова вартість понад 375 мінімальних заробітних плат, яка затверджена законом станом на 1 січня звітного року ( в 2020 році - це 1 771 125 гривень).

Ставка транспортного податку становить 25 000 гривень на календарний рік за кожен легковий автомобіль, який є об'єктом оподаткування.

Тобто, якщо середня ринкова вартість автомобіля більше ніж 375 мінімальних зарплат, то доведеться заплатити в рік 25 000 гривень за кожен такий автомобіль. Якщо ж середня ринкова вартість автомобіля, наприклад, через рік його після придбання, стане менше розміру 375 мінімальних зарплат, то таке авто перестане бути об'єктом транспортного податку, і відповідно, обов'язку сплачувати такий податок не буде.

Обчислення суми для фізичних осіб здійснюється місцевою податковою інспекцією за місцем реєстрації фізичної особи, тобто прописки (п.п. 267.6.1.НКУ).

Юридичні ж особи, зобов'язані самостійно розрахувати суму «податку на багатство» станом на 1 січня звітного і до 20 лютого цього ж року подати декларацію до податкової служби за місцем реєстрації автомобіля з розбивкою суми податку рівними частинами поквартально (п.п. 267.6.4.НКУ).

На сайті Мінекономіки можна дізнатися середньоринкову вартість свого автомобіля на онлайн калькуляторі транспортного податку. Також на цьому сайті можна ознайомитися зі списком автомобілів податку на розкіш, які підпадають під транспортний податок.

Якщо платник фізична особа, то сплачувати податок необхідно на підставі податкового повідомлення-рішення. Таке податкове рішення відправляються (вручається) платнику податків за місцем його реєстрації до 01 липня базового звітного року (п.п. 267.6.2. ПКУ).

Термін сплати для фізичних осіб становить 60 календарних днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення (п.п. 267.8.1.ПКУ).

Варто зазначити, що у Верховній Раді України зареєстрований законопроект № 4101, яким планують зменшити поріг вартості автомобіля до 200 мінімальних заробітних плат.

Тобто, якщо вищезгаданий законопроект стане законом в існуючій редакції, то об'єктом оподаткування транспортного податку стануть не тільки авто преміум класу, а й середнього класу автомобілі.

 

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВАБЛОГ ПРАВА

 

 

 

 

 

2020-10-29 15:06:00
true
Відео Дня









Архів Новин