Блог Права Дарьи Аккерман
Плануєте продати авто? Що з податками

Плануєте продати авто? Що з податками

 

Порядок оподаткування податком на доходи фізичних осіб операцій з продажу або обміну фізичними особами об’єктів рухомого майна визначений статтею 173 Податкового кодексу України.

Відповідно до положень Податкового кодексу України дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, не підлягає оподаткуванню.

Але, якщо це продаж другого авто у звітному році - дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року другого об’єкта рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, підлягає оподаткуванню за ставкою 5 відсотків бази оподаткування.

Якщо це трете та наступні авто - дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року третього та наступних об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда або іншого транспортного засобу підлягає оподаткуванню за ставкою 18 відсотків бази оподаткування.

Також, варто пам'ятати, що такий дохід ще оподатковується  військовим збором у розмірі 1,5 відсотка від об’єкта оподаткування згідно пп. 1.2 п. 16-1 Підрозділу 10 Перехідних положень Податкового кодексу України.

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

БЛОГ ПРАВА БЛОГ ПРАВА

 

 

2021-02-15 15:01:00
true
Відео Дня









Архів Новин