Блог Права Дарьи Аккерман
Перевірки Державної служби України з питань праці в період дії карантину

Перевірки Державної служби України з питань праці в період дії карантину

 

Держпраці має достатньо широкі повноваження. Відповідно до п.1 Положення Держпраці, затвердженого постановою КМУ від 11.02.2015 № 96, ця служба контролює:

— промбезпеку, охорону праці, гігієну праці;

— поводження із вибухонебезпечними матеріалами промпризначення, гірнагляд;

— дотримання законодавства про працю, зайнятість населення;

— загальнообов’язкове державне соцстрахування від нещасного випадку на виробництві та профзахворювання, на випадок безробіття в частині призначення, нарахування і виплати допомоги, компенсацій, надання соцпослуг та інших видів матзабезпечення з метою дотримання прав і гарантій застрахованих осіб.

Серед цих сфер найпопулярнішими в частині контролю є:

— охорона праці та гігієна праці;

— промбезпека, поводження з вибухонебезпечними матеріалами промпризначення, гірнагляд;

— дотримання законодавства про працю (включаючи те, що стосується неоформлених працівників);

— зайнятість населення і зайнятість осіб з інвалідністю.

Є ще роз’яснювальні кампанії – представники Держпраці приходять на підприємство/до ФОП для того, щоб нагадати про дотримання вимог трудового законодавства, відповісти на запитання роботодавця з приводу тих чи інших кадрових нюансів. Також ці «гості» часто самі ставлять різні запитання. Але: це не перевірка. Проте потрібно з обережністю ставитися до того, що ви говорите під час таких візитів інспекторів. Надана інформація може стати підставою для висновків при майбутній перевірці/інспектуванні.

Держпраці може приходити з:

— плановими/позаплановими перевірками;

— інспекційними відвідуваннями.

Інспекційні відвідування проводяться тільки щодо неоформлених працівників. Усі інші сфери (охорона праці, промбезпека, зайнятість населення тощо) контролюються у першу чергу в межах планових/позапланових перевірок.

Те, що конкретно цікавитиме Держпраці в усіх видах перевірок та інспекційних відвідувань, можна витягти з форми Акта, затвердженого наказом Мінекономіки від 27.10.2020 р. № 2161.

Щодо дотримання законодавства про працю перевіряється:

1) оформлення трудових відносин (виявлення неоформлених працівників). Як правило неоформлені працівники виявляються в процесі інспекційних відвідувань. Порядок проведення таких відвідувань регулюється Порядком № 823; 

2) додержання інших норм трудового законодавства.

Планові та позапланові перевірки щодо додержання інших норм трудового законодавства повинні проходити відповідно до Закону № 877, але з урахуванням деяких норм Порядку № 823, а саме з приводу того:

— хто проводить перевірку (інспектори праці);

— чим підтверджуються повноваження інспекторів і як цей документ видається (службовим посвідченням, у встановленій Мінекономіки формі; видається Держпраці);

— де має бути оприлюднена уніфікована форма акта, припис, попередження, вимога (перелічені документи повинні оприлюднюватися на офіційному сайті Держпраці).

В період карантину діє мораторій (заборона) на перевірки Держпраці. Він усе ще працює (до 31.08.2021 року) і встановлений п. 3 розд. ІІ ЗУ від 17.03.2020 р. № 533-IX. Дана заборона поширюється тільки на планові перевірки! Але є винятки.

В результаті Держпраці може приходити на:

  •  планові перевірки щодо господарських суб’єктів з високим ступенем ризику і з гігієни праці;

  • усі позапланові перевірки (включаючи інспекційні відвідування);

  • інформаційні кампанії.

Якщо інспектори Держпраці прийшли із плановою перевіркою, але вона не потрапляє під винятки, то інспекторів праці можна не допускати. Але: перевіряючі можуть спробувати застосувати штраф за незаконне недопущення до перевірки: абз. 6 і 7 ч. 2 ст. 265 КЗпП, ст. 188-6 КпАП. В такому разі застосування штрафу доведеться оскаржувати.

 

Дар'я Аккерман, адвокат.
Підписуйтесь на мене в соціальних мережах:

facebook: facebook.com/blogpravatg/

telegram:  t.me/blogprava (https://t.me/joinchat/AAAAAEnMoJNqjWUqOt_cAw)

 

 

 

2021-07-30 17:00:00
true
Відео Дня









Архів Новин